Bazı Hastalıklar ve G-Proteinleri
Hastalıkların gelişimi iizerir yapılan moleküler düzeydeki çalı malar, tümör oluşumunun ve diğ< bazı hastalıkların, G-proteinlerini etkilenmesi sonucu oluştuğun göstermektedir. Örneğin, kans< gelişiminde etkili bir yapı olan, j ras molekülü, G-proteininin alfa a tünitesine benzemekte ve bu mı lekülün etkisi ile hücre sürekli uy: rılmayla karşı karşıya kalmaktadı Büyüme faktörlerinin kullandı: bir G-proteininin böyle bir mol< külle karşı karşıya kalması, hücn nin durmaksızın bölünerek çoğa masına, sonuçta da tümör gelişim ne neden olmaktadır.
Benzer olarak bazı infeksiyc hastalıkları da (difteri, boğmaca \ antrax gibi), G-proteininınde ba değişiklikler oluşturmakta ve ha talığın seyrini ağırlaştırmaktadır.
Ayrıca, hormon veya nörotran mitter gibi birincil habercilerin i da G-protein yapısını değiştire doğumsal veya sonradan gelişe bozukluklarda da hastalıklar olu maktadır. Bunlara verilebilece başlıca örnekler, şeker hastalığı \ uzun süreli böbrek yetmezliğid Bu hastalarda G-proteini değişil likleri belirlenmiştir.
İletimde Yeni Keşfedilen Moleküller: NO ve CO
Ancak 1990’lı yıllarda, küçi moleküllü bileşikler olan, NO (ni rik oksit) ve CO (karbon monol sit)’in hücre iletimindeki fonks yonlarının anlaşılması üzerine, si;
görülerde değişiklikler ohnıışrı Özellikle nörotransmitterlerm (î
sında oldukları, presmaptık {\K\ s nir ~ı..
turan bölgenin ııst kısmınd.! kjl silili ucu; büigeiciüe sentezlendı.
.. imdik la nnın yanında, kendılem özgü bir protein reseptörü sayesi de sinyal iletimini gerçekleştirdi leri konusundaki bilgiler artık dej! şikliğe uğramıştır.
1987 yılma kadar, damarları gevşemeyi sağlayan bir faktörl var olduğu bilinmesine rağmen t molekülün, yapısı açıklığa kavuşt rulamamıştı. Damarları gevşeti bu moleküle endotel kaynaklı ge şetici faktör (EDRF) adı verilmiş Ancak, bu molekülün NO olduğ