BİLİMSEL ARAŞTIRMA SEFERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA SEFERİ: «BEAGLE» VE DARVVİN

Beagle adındaki 240 tonluk gemi, 27 aralık 1831’de «kronometrik gözlemler» ve Pasifik kıyılarının incelenmesi için Devonport’tan ikinci seyahatine çıkarken, bilimsel programlı deniz araştırma gezileri yaklaşık üç çeyrek yüzyıldır, Cook’tan beri, aralıksız sürmekteydi. Avrupa hükümetleri veya bilim akademileri tarafından (Royal Society of Lon-don, Academie des sciences française, Museum national d’histoire na-tureiie, vb) finanse ediliyor ve araştırma gezilerine giden bilginlere çok iddialı araştırma konulan veriliyordu: bu araştırmaların konusu genel-likel fizik ve beşerî coğrafyanın tümünü kapsıyordu.

Beagle’m özelliği, gemide (gemi komutanına yolculuktan üç ay önce yazdığı mektupta), bu seferin onun için bir «ikinci doğuş» olacağını hissettiğini yazan doğabilimci, genç Charles Danvin’in bulunma-sıydı.

Bu duygu insanlık için de geçerli oldu, çünkü Galapagos Adala-rı’nda, İngiltere’yi terk edişinden yaklaşık dört yıl sonra, Darwin (dev kaplumbağalar ve ispinozları gözlemleyerek) evrim teorisini geliştirmesine imkân veren malzemeyi buldu.
Cook Hawaii Adatan ’nda

(J. Ferrario, 1819). Seferde görevli olanlar, saygı sunulmak üzere Orono’nun evinde.
Charles Damin, araştırma yolculuğundan iki yıl sonra evlendiği günkü haliyle. Damin gönüllü bir doğabilimci olarak «Beagle» gemisiyle girişilen bir keşif seferine katılmıştı.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*