PASİFİK HAYALLERİ
Pasifik Okyanusu, Atlantik veya Hint okyanus Batıkların merakına daha uzun bir süre direndi. X” dece Manilla’yı Acapulco’ya bağlayan deniz yol-Güney Pasifik’te rastlanan adaların yerleri her har ti ve kuzey yarıküre ile simetri kaygısıyla büyük tası olarak gösteriliyordu. 1605 yılında Hollanda-ralya’ya çıkmasından sonra, HollandalI Doğ Kumpanyası tarafından Altın ve Gümüş adalarım incelemekle görevlendirilen Abel Janszoon Tasrr.. uritius Adası’na, sonra «Van Diemen Ülkesi»ne :r manya) vardı ve Yeni Zelanda’yı keşfetti. Willian «Yeni Seyahatler» (1697) adlı kitabının başarısı Pas su’na seyahati moda haline getirdi. Filozofların v; metlerin ilgisini çeken Pasifik daha sonra Avrupa bir rekabet alanı oldu. 1769’da Venüs’ün Güneş’ir çeceği dönemde, astronomik gözlemlerde bulunrr hiti’ye gönderilen Bougainville (1766-69) ve C: Avrupa’ya «altın çağı» ve «iyi vahşi» efsanelerr değişik toplumsal ve kültürel bir dünya tanıttılar 1785-1788 yılları arasında Pasifik’te kuzeyden e-seyahatle bu tabloya orijinal bir görüntü ekledi.
Egzotizm, Svvift ve Montesquieu’den Voltaire ; fî masallara pitoresk konular sağlamış, XVIII. yy -yarışan seyahat öykülerinin başarısına sebep oisr-din de Saint-Pierre’in zengin hayal gücüyle Chs-romantik duyarlılığını müjdelemişti. Bougaıtr «Dünya’nın Çevresinde Yolculuk» (Voyage autourd-lı eserinde, «kendimi sanki cennet bahçesinde sar yor ve Tahitili kadınların güzelliği ve yakınlığı -«Yeni Kitira» olarak nitelemesine sebep oluyonr-men ertesi yıl Bougainville’in eserine bir «Ek» yayımlayarak, din ve mülkiyet ahlakını eleştirme; ahlakî esnekliği örnek verdi ve bu karşıt noktaları masumluğu kutladı. Cook, Tahiti’den söz eder;;; dia’ya benzeterek Venüs Kalesi olarak adlandırdığ-inşa etti, insanı «gerekli ama gereğinden fazla» g: doğanın sebep olduğu tembellik ve haylazlık eğitirdi. 1777’de, üçüncü yolculuğunda, bir savaş er. Tanrıya insan kurban ettiği bir törene tanık ola. Pasifik insanlarının hayat tarzlarına duyduğu serr. li bir biçimde sarstı. 20 haziran 1777’de, bütün ; tığı «tabu» kelimesini ilk defa duydu.
AFRİKA’NIN KEŞFİ
XVIII. yy’ın sonunda, XIX. yy’ın başlarında r. Afrika kıtasının iç kısımlarının garip bir şekilde t; siz olduğu dünya haritasının tamamlanması içir mak ve burs vermek istediler. Bu kuruluşlar arı; en ünlüsü Londra Kraliyet Coğrafya kuruluşu 1;‘ arasında Doğu Afrika’ya yapılan araştırma gez. bir bölümünü üstlendi. Bu oldukça pahalı bir ar di (toplam harcamaların dörtte biri ulaşıma gic. aydın amatörlere teslim edilemezdi. Artık kâ; r ciddiyetle hazırlayan ve döndüklerinde bulgulır yayınlayan gerçek «profesyonellerdi. 1861 .i’ devletler, kendileri isteseler de istemeseler de. Güney Afrika’da rakip emperyalizmlerin ajaır r; şiflerle daha yakından ilgilenmeye başladılar.
Afrika’ya Sahra ve Nil Nehri yoluyla sadece _■ ve misyonerlerle, Cap civarına yerleşen ve yer gilizlerle anlaşamadıkları için kuzeydoğuya ; Orange, Natal ve Transval eyaletlerini kurar. ~ menler dışında kimse henüz girmemişti. Trır-Cezayir’in işgali ile bir atılım yaptılar). Hollarii.. karşı çetin savaşlar verdiler. Zulularm kendi ter :; uzaklarda, ordularını kuzeye ve güneye doğr- . komutanlığında geri dönüşleriyle şaşkınlığa -i~ kizliler tropikal ve ekvatoryal Afrika hakkınca :: mmlar yaptılar: Afrika beyaz insanlar için çc.-panozomiyaz (mikrobu bulaştıran etken sörr— minden sonra belirlenecektir), sıtma (mikrob. ~ _ 1890’dan sonra bulunacaktır) gibi hastalıklar ; : lıklar ve birçok başka hastalık da kâşifler vs ; arasında çok hasara yol açtı.
Birkaç cesaretli öncü macerayı denedi ve r;r zandı. Britanyalı Mungo Park, 1795 – 1806 —