BİLLUR; Aim. Kristali, Fr. Cristal, İng. Crystal. Kimyâdaki katı haldeki bir elementin veya bileşiğin, molekül, atom veya iyon yığınlarının (paketinin) kesin geometrik bir yapı göstermesi. Araştırmalar göstermiştir ki, hemen hemen bütün katı maddelerde atomlar tekrarlı bir sıra hâlinde dizilmiştir ve bundan dolayı billurlar teşkil ederler.
Cam ve plastik başlıca istisnâlardır. Bu maddelerde billurlaşma görülmez. Fakat bu maddelerde bile küçük bölgelerde parça parça bir tekrarlı sıra bulunur. Billur maddeler; metaller, mücevherler taşları ve tuzlardan toz tâneciklerine kadar geniş bir dağılım gösterirler. Bununla berâber her birinin atomları sıralı bir tarzda dizilmiştir. Billur sıranın detaylı tabiatı yâni billur yapısı, billuru teşkil eden maddenin özelliği olarak herbirinde farklıdır.
Bir billur, yüzeyleri arasındaki açının gösterdiği temel yapılan ile tanınır ve başlıca yedi yapıya aynlır: 1) Triklinik, 2) Monoklinik, 3) Ortorombik, 4) Trigonal (comboedral), 5) Hekzagonal, 6) Tetragonal, 7) Kübik. Bu yedi billur yapısı da kendi içinde 32 billur sınıfına; bu da yine kendi içinde 230 gruba ayrılmıştır. Bâzı maddeler birden fazla billur çeşidi meydana getirir ki, buna o maddenin allotroplan denir.