Bitkilerin renkleri nasıl oluşur

Acaba hemen hemen bütün meyveler ham iken yeşil oldukları halde, olgunlaşma sırasında elma niçin kızarmakta, limon sararmakta, bazı erikler ise lacivert veya mor renge dönüşmektedir?

Bitkilerin renkleri nasıl oluşur

Bitkilerin renkleri nasıl oluşur

Araştırmacılar, meyvelerde koyu siyah rengin dışındaki her renge rastlandığını ifade etmekte ve bu renklerin, aşağıda belirtilen üç renk yapıcı maddeden kaynaklandığını belirtmektedir:
Yeşil: Bitkilere bu rengi veren madde, klorofildir. Yapraklarda şeker üretilmesini sağlayıp oksijenin açığa çıkmasına sebep olan klorofilin kimyevî yapısı, “bir fabrika kadar karışık” şeklinde tarif edilmektedir. Bu madde, güneş enerjisini emmekte ve bu sırada gerçekleşen fotosentez işlemi sırasında tahminen GÜNDE 2.5 MİLYAR TON oksijen de atmosfere sağlamaktadır.

Meyvelerde de klorofil vardır. Fakat meyve ister ham, ister olgun olsun, kabuğundaki klorofil, fotosentez fonksiyonu görmez.

Sarı-Kırmızı: Bitkilerdeki bu renkler, karoten adı verilen maddeden kaynaklanır. Bu madde, kuvvetli klorofil tarafından maskelenmiştir.

Meyve olgunluğa eriştikçe açığa çıkarak renklenmelere sebep olur. Kayısı, şeftali, domates, bazı biber çeşitleri, turunçgiller ve muz, karoten ihtiva eder. Şimdiye kadar herbiri diğerinden
farklı yapıda olan 400 çeşit karoten tespit edilmiştir. Bu sebeple karoten, meyvelerin parmak izine benzetilir. Meselâ muzda 3, limonda 50 çeşit karoten biraraya toplanmıştır.

Karoten, meyveleri renklendirirken, onların bazı bölgelerinde kristaller halinde toplanır. Bu birikmenin sırrı ise henüz çözülebilmiş değildir. Fakat-meyve dalından kopartıldıktan sonra klorofil yavaş yavaş yok olduğu halde, karoten gelişmesine devam eder ve meyveyi dalından koptuktan sonra da renklendirebilir.
Kırmızı-Lacivert:

Bitki ve meyvelere bu rengi veren madde “ antosiyanin ” adıyla bilinir. Kiraz, elma, böğürtlen ve erik gibi meyvelerde bulunan bu maddenin aynı zamanda meyvedeki asit seviyesini düzenlemekle vazifeli kılındığı tahmin edilmektedir.

Bütün bu maddeler, Cennet meyvelerinin birer numunesi olan dünya meyvelerine renk vermekte ve insan denen şu nazlı ve nazenîn misafirlerin o meyvelere ve o meyvelerin asıllarının bulunduğu cennete işti-halarını açmaktadır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*