Genel

Böylece

liştirirler. Böylece kendilerini psikolojik olarak güvenli hisset­me yollarını ararlar. Bir kısmı kem göze karşı nazarlığını ta­karken, bir kısmı yarışmadan önce kendilerine şans getirdi­ğini ve uğurlu olduğunu varsaydıkları rutin davranışlarını ger­çekleştirirler. Kimileri ise belli yiyecekleri almayı, belli renk­leri veya eşofmanları giymeyi tercih ederler. Söz konusu alış­kanlıklardan birinin aksayarak gerçekleştirilmemesi, sporcu­nun güvenini olumsuz yönde etkilemesine ve kötü performans yapacağına inandırıcı yeterli neden olabilmektedir. Bununla birlikte antrenör, bu gibi alışkanlıkları son anda yıkıp, değiş­tirmeye çalışmamalıdır; çünkü bu davranış sporcuda isten­meyen psikolojik gerilimi yaratacak ve optimal uyarılma ger- çeklemeyip, kötü performans yapılmasına nede olacaktır.

Sporcunun psikolojik özellikleri ve sinir gerilim düzeyi be­lirlendikten sonra, sporcu zihinsel antrenmana yönlendirile­bilir. Bu konuda geliştirilmiş çok sayıda teknik bulunmakta­dır. Otojenik antrenman, biofeedback gibi teknikler, sporcu­nun aşırı heyecanlı, gerilimli olması halini ortadan kaldırmak ve optimal uyarılma düzeyini sağlamak İçin kullanılabileceği gibi, yarışma için yeterince uyarılmamış olan sporcuyu uyar­mak ve istenilen uyarı düzeyiyle yarışmaya girmeyi de sağ­layabilmektedir. Bunun yanında bu tür zihinsel antrenman­lar, önemli ölçüde, yarışma haftası, yarışma öncesi istenme­yen psikolojik gerilimlere girilerek, uykusuzluk, iştahsızlık gibi olumsuz etkenlerin ortaya çıkmasını engelleyici amacıyla da kullanılabilmektedir. Böylece sporcu, yarışma için düzenli uyu- yabilmekte ve beslenebilmektedir.

Söz konusu değişik tekniklerden bir tanesi Otojenik Ant­renmandır. Otojenik Antrenman üç temel ilke üzerine kurulmuştur;

  • Uyarı/Tepki İlişkisi: Bir resim veya cümle gibi uyarana konstantre olmak, uyarana bağlı olarak vücutta belli bir tep­kiyi uyandırır.
  • Kas ve Psikolojik Gerilim ilişkisi: Psikolojik bir gerilim, aynı zamanda kassal bir gerilimi yaratır; psikolojik olarak ge­rilimli olup, kassal olarak rahat olmak olanaksızdır. Bu ne­denle insan psikolojik gerilimini, önemli ölçüde kassal gerili­mi ile kontrol edebilmektedir.
  • Genelleştirme ilkesi: Gevşeme ve rahatlama vücudun bir parçasında yaratılabilirse, gevşeme vücudun diğer par­çalarına da aktarılabilir ve böylece genelleştirilebilir.

Otojenik Antrenman üç bölümden meydana gelir. Her bölüm, bir önceki bölüm tam anlamıyla öğrenildikten sonra ele alınmalıdır. Her ne kadar her bölüm için uzun süre çalış­mak gerekmiyorsa da, düzenli olarak çalışılması gerekmek­tedir. İlk sıralar, hergün ve sessiz sakin bir yerde çalışılmalı­dır. Çalşıma, bir koltukta oturarak veya yere uzanarak yapıl­malıdır. Otojenik antrenman’ın bölümleri aşağıdaki gibi ele alınmalıdır:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir