Cennetü’l-Baki‘ Kabristanlığı

Cennetü’l-Baki‘ Kabristanlığı

Medine, Münevvere’deki Cennetü’kBaki‘ bizzat Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından kabristan haline getirilmiştir. İçinde EhH Beyt’in fertlerinin ve binlerce sahabenin medfun olduğu, İslam’ın en önemli kabristanındaki kubbeli yapılarda bulunanların bazıları şunlardır: Peygamber Efendimiz’in kızları Hz. Fâtıma, Hz. Rukiyye, Hz. Ümmü Gülsüm,

Hz. Zeynep; Hz. Hatice ve Hz. Meymune dışındaki bütün zevceleri; oğlu Hz. İbrahim, torunu Hz. Haşan (r.a.), amcası Hz. Abbas, üçüncü halifesi Hz. Osman, sütannesi Hz. Halime, “Annemden sonra ikinci annem.” buyurdukları Hz. Ali’nin annesi Hz. Fâtıma binti Esed (r.anhüm), Hz. Hüseyin’in oğlu İmam Zeynelabidin, onun oğlu İmam Muhammed Bakır, onun oğlu İmam Cafer Sadık (k.s.) ve daha pek çok sahabe ve İslam âlimi. Bugün bu türbeler mevcut değildir.

eski kabristanıdır. Kubbeli yapılarda soldan sağa efdımız ın hanımı Hz. Hatice, amcası, dedesi ve bazı diğer akrabalarıyla annesi Hz. Amine yatmaktadırlar. Bugün bu türbeler mevcut değildir.

Hücre-i Saadet ve Mihrab-ı Nebi

Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) Mescide Nebî’de namaz kıldırdığı mahaldeki mihrap Memluk sultanı Kayıtbay tarafından yaptırılmıştır. Peygamberimizin Hücreli Saadetleri ile minber arasında kalan bölüm “Ravza4 Mutahhara”, bir diğer adıyla “Cennet Bahçesizdir. Bizzat Hz. Peygamberimizin önemine işaret ettiği bu alanda hacılar namaz kılıp dua ederler.

Selâm Kapısı’ndan girdikten sonra, Selâmlama Yolu’nun sonunda, Memluk sultanı Kayıtbay tarafından Mısır’da hazırlattırılıp gönderilen, Hücre-i Saadet’in pirinç parmaklıkları vardır. Parmaklıklar üzerindeki gözcükler soldan sağa doğru Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Hz. Ebû Bekir (r.a.) ve Hz. Ömer’in (r.a.) medfun oldukları yerleri göstermektedir. Hacılar burada Hz. Peygamber (s.a.v.) ve iki halifesini selâmlayarak ziyaretlerini yaparlar.

 

 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*