DANAKE. VE turuva savaşı
DANAKE. Esk. çağ. Akamanış İranlIlarının gümüş parası. Hemen hemen 1 yunan oboVü değerindedir. Teşm. yol. Styks’i aşmak için Kharon’a verilmek üzere ölülerin ağzına konan para.
DÂNAKIRAN otu
lş. i. Tüylü bitki (Epipactis pulustris). Nemli ormanlarda ve sulak çayırlarda yetişir; temnıuz-ağustosta çiçek açar. (Salepgillerden.) DANAKİL’LER veya DANKALİ’LER, çobanlıkla geçinen halk; Habeşistan dağları ile Kızıldeniz arasında yaşar, atalarının (Afarlar) Ortadoğudan geldikleri sanılır. Danakil’ler uzun boyludurlar; tenleri çok koyu renkli, saçları hafif kıvırcık ve dudakları kalıncadır. Gelenekleri bakımından Somalililere benzerler. Müslümandırlar. Yaşadıkları alan (Habeşistan kütlesi ve merkezî kütlenin aşağısında) çok sıcak iklimli bozkırımsı bir bölgedir.
DANALİT i. (fr. danalite). Miner. Demir^ çinko, berilyum ve manganezin sülfürlü tabiî silikatı. (Pembe veya gri bir maddedir; kübik sistemde, sekizgen ve eşkenar dörtgen biçiminde on iki’yüzeyli şekiller yaparak billûrlaşır.) • DANANELİ’LER, Ramses III zamanında Mısır’ı istilâ etmeğe kalkışan ve Ramses
III tarafından M.ö. 1191’de püskürtülen milletlerden biri. Danaos’un soyundan gelen mitolojik Danao’lar oldukları sanılır.
DA NANG, esk. Tourane*, Vietnam’da (Güney Vietnam) şehir, Kuang Nam ilinin merkezi, Tourane koyunun (Güney Çin denizi) güneyinde; 492 000 nüf. Birçok sanayi; pamuk ve ipek dokumacılığı; nüok-nafn imali, kereste ve deri işçiliği. Liman; deniz üssü ve havaalanı. Güney Vietnam’ın en emin limanlarından biri olan Da Nang kıyısında Amerikalılar, 1965’ten İtibaren güçlü bir askerî üs kurdular; Î966’dan itibaren bir havaalanı ve modern bir liman kurulan bu üste önemli deniz birlikleri vardır. Budd-hacıların mukavemetinin kontrolü altındaki Da Nang şehri, general Nguyen Kao hükümetine karşı Hue ile aynı tarihte ayaklandı (nisan 1966); ama Kao Ki zor kullanarak kontrolü yeniden ele geçirdi (mayıs 1966).
Mai Da Nang veya Tourane burnu, doğuda Tourane koyu veya limanmı kapatan dağlık yarımadanın ucu. DANAO’LAR. Yun. mit. Argos’un efsanevî kurucusu Danaos’un soyundan gelenler. Truva savaşında Argosluların ve hattâ bütün Yunanlıların şiir dilindeki adı. Danao hediyesi, Vergilius’un Aeneis’inden sonra bir deyim oldu. Laokoon eserde «Quidquid id est timeo Danaos, et dona ferentes» (Ne olursa olsun Danao’lardan korkarım, hediye getirdikleri zaman bile) der (Aeneis II, 49). Laokoon, Tfuvalılarâ, Yunanlıların çekiliyormuş gibi yapıp bıraktıkları tahta atı şehre almamaları için bunu söylemiştir.