Deney Sınıflandırma Sistemi
Dewey -bilgi-yi on ana gruba ayırdı: 100 felsefe; 200 din; 300 sosyal bilimler (ekonomi dahil); 400 dil; 500 doğal bilimler; 600 yararlı sanatlar (günümüzde teknoloıil; 700 güzel sanatlar; 800 edebiyat; 900 seyahat ve biyografi de dahil, tarih; ve 1000 genel çalışmalar (bu grup öteki gruplarda yer almayan konuları kapsar.) Her ana grup, on
alt gruba bölünmüştü. Alt gruplar sınıflandırma sayısının ikinci rakamıyla gösterildi. Öte yandan, bu alt gruplar da, yeni alt gruplara bölünmüş ve sınıflandırma sayısının üçüncü rakamıyla gösterilmişti. Dewey ayrıca onlu ayırma ilkesi de getirerek, sistemine daha da esneklik kazandırdı. Bu sistemin kolaylığı, kitaplara sayısal bir sıralama olanağı tanınmış olması ve böylece belirli konudaki bilgilerin aynı grupta toplanmasıdır. Dewey’in sistemi büyük ölçüde benimsendi. Ancak bu sistemin bir sakıncası vardı. Birçok kitap, birden fazla biçimde sınıflandırılabiliyordu ve Dewey’in sistemi bu konuyu gözönüne almamıştı. Bir kitap yada dokümanın kesin olarak hangi sınıfta yer alacağını saptamak için Evrensel Ondalık Sistem geliştirildi. Evrensel Ondalık Sistem, Dewey yöntemiyle sağlanan temel üzerine oturtuldu ve Uluslararası Bibliyografya Kurumu tarafından 1905 yılında Fransızca olarak bastırıldı. Daha sonra Uluslararası Dokümantasyon Federasyonu adını alan kurum. Evrensel Ondalık Sistemi daha da geliştirdi.
97 yıllık A.B.D. Kongre Kütüphanesi, 1897 yılında yeni binasına taşındığında 1,5 milyon kitap ve
ZHZZ
METAL
METAL ÇUBUK
1 Altıgen
2 Yuvarlak
ı. Levha
2. Kol
2. Plastik
3. Donatım
4. Elektrik
. 3. Çubuk
1) Burada görülen -j
halı tezgahı, bilgisayar kartlarıyla denetlenir. Delinmiş kartlarla kontrol edilen bu tezgah, 1801 yılında, Fransız mühendisi Joseph Jacquard (1752-1834) tarafından bulunan ipek dokuma tezgahından geliştirilmiştir. Halka oluşturacak biçimde birbirine eklenmiş kartlar, delikli bir silindirin üstünden geçtikçe, deliklerin arasından basınçlı hava geçiyordu. Deliklerin durumuna bağlı olarak hava, çeşitli renkte çözgü ipliklerini kaldıran mekanizmaları çalıştırıyordu. Modern aygıtta basınçlı hava yerine, itici çubuklardan yararlanılır.
METAL ÇUBUK. YUVARLAK
3) Bilgisayar ekranı,
malzemenin saptan masında kullanılabilir. Sözgelimi, depocunun stoğundaki malları yeniden gözden geçireceğini düşünelim. Bilgisayar depodaki malzeme miktarını verir [A], buradan depocu 1 No.’lu tuşa basarak metal bölümünü [B] seçer ve metal bölümünden çubuğu bulur. Metal çubuktan da [C]. yuvarlak bölümünü seçer ve eldeki yuvarlak metal çubuktan [D]
3 No.’lu tuşa basarak çeliği bulur. Böylece ortaya çıkan görüntüden [E] 10 mm’yi seçer Görüntü [F]. elde 9 adet, 2 m’lik çelik çubuk bulunduğunu gösterir. Depocu yeni malları stoğa koyar [GJ ve toplam stok durumunu denetler [H].
]. Pirinç 2. Alüminyum
4. Kose
5. Tüp
4 Bakır
©©•©©
O©®©©
©
METAL ÇUBUK, YUVARLAK ÇELİK. 10 mm
METAL CU3UK. YUVARLAK ÇELİK. 10 mm
1. Son durum
2. Eski kayıt
1. Son durum
2. Eski kayıt
3. Yeni kayıt
9 X 2 m
20 X 2m
G)@©@©
©©S©
METAL ÇUBUK. YUVARLAK ÇELİK
3 25 mm
4 40 mm
5. Araç
0©©©© ©©©©© ©0©@©