İlk Kayıt Sistemleri
Kaydedilmiş bilginin büyümesi başlangıçta çok yavaştı, ama XVIII. yüzyılın ikinci yarısından bu yana insanlar, birçok alanda sistematik bilimsel araştırma yapmaya başladılar. Kısa bir süre sonra insanların bütün bilgileri okuma, anlama ve hatırlama olanağı kalmadı. Bunun yerine kişiler çeşitli konularda uzmanlaşmaya başladılar. Bilimsel ve teknik bilginin yeni alanlara yayılması, her alanın özel yapıtlar üretmesine ve hızlı bir bilimsel bilgi patlamasına yolaçtı. Orta büyüklükteki kütüphaneler bile yeni bilgi akımıyla baş edemez oldu. Çeşitli konulardaki kitapların düzene konulması, listelerin çıkarılması ve istenen bilginin kısa zamanda bulunması önemli bir sorun haline geldi.
Bu sorun, bilgi bilimi adını alan
yeni bir uzmanlık alanının gelişmesine yolaçtı. Bilgi bilimi, çeşitli bilgilerin saklanmasına, düzenlenmesi gerektiğinde kolayca bulunmasına ve yayılmasına ilişkin konuları kapsar. Sistemi bilen kişi gerektiğinde herhangi bir konuyla ilgili bilgiyi tanımlayıp ortaya koyabilir. Günümüzde bilgi edinme çeşitli amaçlara yöneliktir. Pazar araştırmaları, nüfus sayımları, vb. gibi. Bu bilimin ilkeleri, büyük sayıda kitap sınıflama sorunuyla karsı karşıya olan, kütüphanelerde geliştirilen sistemlerle açıklanabilir.
İlk başarılı bilgi sınıflaması Amerikalı Melvil Dewey (1851-1931) tarafından 1876 yılında geliştirilmiş ve «ondalık sistem» adını almıştır.