DEYR-ÜL-KAMER Lübnan’da kasaba, DEYR-ÜZ-ZÛR
DEYR-ÜL-KAMER, Lübnan’da kasaba. Lübnan dağlarının batı yamacında; 11000 nüf. XVI. yy.dan XVIII. yy.a kadar Lübnan ilinin eski merkezi olan Deyr-ül-Kamer, bugün de dağ yamaçlarının taraçaiarla bölündüğü bir tarım bölgesinin başlıca merkezidir. Dut ağaçlarının bolluğu sayesinde i-pekböcekçiliği gelişmiştir. (L) DEYR-ÜL-MEDİNE, Nil’in batı kıyısında, Teb’de yer (Luxor’un karşısında). Burası Deyr-ül-Bahri’nin güneyinde, M.ö. 1580-1080 yılları arasında, Yeni imparatorluk çağında Krallar vâdisi ile Kraliçeler vâdisi’ndekı mezarları kazan ve süsleyenlerin yaşadığı kasabanın bulunduğu dar vâdidir. Zanaatçıların mezarları da vâdi kenarındaki kayalık içine oyulmuştur. Zengin süsleri o çağın sanatının ileri durumunu gösterir. Kasabada ilgi çekici belgeler (papirüs, ost-rakon) ele geçmiştir. Bunlar halkın din gelenekleri konusunda önemli bilgi kaynaklarıdır. Ptolemaios çağından kalma küçük bir tapınağın yıkıntıları, vâdinin kuzey girişinde yükselir. Bu tapınak Hathor ile Maat tanrıçalarına adanmıştır ve M.S. V. yy.da kopt keşişleri tarafından konut olarak kullanılmıştır. (L)
Deyr-üz-Zaferân, Mardin ilinin güneydoğusunda, Eskikale köyünde manastır. M.S. V. yüzyılda yapıldığı anlaşılmıştır. İçinde ceylan derisi üzerine istrancili yazı-sıyle yazılmış ve tabiî boyalarla süslenmiş bir İncil bulunmuştur. Süryanîlerin ziyaret yeri olarak tanınan manastırda ve dolaylarında Süryanî azizlerine ait birçok mezar vardır. (M)
DEYR-ÜZ-ZÛR, Suriye’de şehir, il merkezi, Fırat’ın sağ kıyısında, Bağdat ile Halep arasında, Şam ile Musul’u birbirine bağlayan su yollarının kavşağında; 92 000 nüf. Tarım ve ticaret merkezi. Strateji bakımından önemli olan ilde, üç cami, birkaç kilise vardır. 1931’de biten asma köprünün uzunluğu 450 m’dir. Eski Avzarâ ilinin yahut Yakut’un bildirdiği Rakka ve Habûr arasındaki Deyr-ül-Raman’iP burası olduğu sanılır. — Deyr-üz-Zûr ili, 477 000 nüf. (L) DEYSSEL (Lodewijk VAN).