Diş Dolgusu Nedir?
Dişleri çürümüş kısımlarının temizlenmesi ve temizlendikten sonra boş kalan kısma yeni bir madde uygulanması ‘dolgu’ işlemidir.
Dolgu işlemi için; altın, porselen, kompozit reçine ve amalgam gibi maddeler kullanılabilir.
Dolgu Maddesi Önemli Midir?
Dolgunun yapıldığı yere ve dişin yapısına bağlı olarak dolgu maddeleri değişiklik gösterir. Dolgular genel olarak 3 çeşittir;
1.Amalgam Dolgular
2.Porselen, Kompozit Dolgular
3.İnlaylar
Diş hekimleri genellikle ön dişlerde porselen ve kompozit dolgu kullanır çünkü görünüm olarak doğala yakındırlar.
En dayanıklı ve ekonomik dolgu maddesi amalgamdır. Amalgam dolgular metal karışımdan oluşur, içerisinde gümüş, kalay, bakır ve çinko bulunur. Ancak görünümü estetik değildir bu nedenle genellikle arka dişlerde tercih edilir.
Özel bir teknikle ve hassas bir çalışma ile yapılan döküm dolgulara ‘inlaylar’ adı verilir. Dolgular ölçü alındıktan sonra altın veya porselenden hazırlanarak dişe yapıştırılır.
Dolgu Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dolgu yapıldıktan sonra özellikle ilk birkaç saat dolgu yapılan kısım kullanılmamalıdır. Devamında ise 24 saat boyunca sert yiyecekler tüketilmemelidir. Aksi taktirde dolgu yerinden çıkabilir.
Ayrıca kısa süreli olarak sıcak ve soğuk yiyecek-içeceklere karşı hassasiyet oluşabilir. Ancak bu durum geçicidir.
Dolgu Neden Yapılmalıdır?
Çürümeye başlayan dişler en kısa süre içerisinde tedavi edilmezse çok fazla ağrıya neden olur. Daha sonra dişi kurtarmak için kanal tedavisi uygulamak gerekir. Kanal tedavisi diş dolgusuna göre daha zahmetli bir işlemdir. Bu nedenle dişe en kısa zamanda en kolay müdahale olan dolgu yapılmalıdır.
Dolguların Kullanım Süresi Var Mıdır?
Dolguların kullanım süreleri de çeşitlerine göre değişim gösterir. En uzun ömürlü dolgu ‘amalgam dolgu’ olur. Porselen, altın ve beyaz dolguların kullanım süresi daha kısıtlıdır. Aynı zamanda maliyetleri de daha fazladır. Ancak amalgamlar ön dişlerde uygulanmak için uygun değildir. Kompozit dolgular ise amalgamlara yakın bir süre kadar kullanılabilir.
Dolgu İşlemi Sırasında Ağrı Hissedilir Mi?
Dolgu sırasında genellikle anestezi uygulanır bu nedenle de herhangi bir ağrı hissedilmez. Ancak dolgu yapıldıktan sonraki birkaç gün dişlerde hassasiyete bağlı hafif ağrılar gözlenebilir.
Dolgu Kimlere Uygulanabilir?
Dişleri çürüyen herkese dolgu uygulanabilir.