wiki

Diş Teli

Diş Teli Tedavisi Nedir?

Dişlerin büyüklüğü ile çene yapısının büyüklüğü uyumlu olmadığı zaman dişlerde çapraşıklık olabilir ve kötü kapanış oluşabilir. Bu durumda kişiye ortodonti diş tedavisi uygulanması gerekir. Diş teli tedavisi ise diş hekimlerinin ilk tercihidir. Çünkü asıl dişlere zarar vermeden, dişler düz bir sıraya dizilir.

Diş Teli Tedavisi Kaç Yaşında Uygulanır?

Diş teli takmanın belli bir yaşı yoktur, her yaşta bu tedavi yöntemi uygulanabilir. Ancak çene yapısı bozuklukları çocukluk çağında daha kolay giderildiğinden, dişlerinde çapraşıklık olan çocukların 7 yaşından itibaren diş hekimine görünmesi doğru olur.

Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortodontik diş teli tedavisi işlemi son derece kolaydır. İlk olarak hastanın çürük veya kanal tedavisi tamamlanır. Daha sonra diş ölçüleri alınarak, kişiye özel ölçülerde diş teli hazırlanır. Diş telini takmak ise hem kısa sürer hem de ağrısız bir işlemdir.

Diş Teli Tedavisi Neden Uygulanmalıdır?

Dişlerde oluşan çapraşık görünüm kişilerde özgüven eksikliğine ve gülüş sırasında rahatsızlık duymaya neden olabilir. Diş teli tedavisinin temel nedeni estetik kaygılar olsa dahi sağlık olarak da gereklidir. Çapraşık dişleri temizlemek ve ağız hijyenini sağlamak biraz daha zor olduğundan dişlerde çürüme ve yıpranma gözlenebilir.

Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavinin süresi ve yöntemi tamamen kişiseldir. Bu nedenle en doğru tarihi ve yöntemi diş hekimi verebilir. Dişlerin çarpıklık boyutu ve diş yapısı tedavi süresini etkileyebilir.

Diş Teli Tedavisi Sırasında Nasıl Bakım Yapılır?

Normal diş bakımından biraz daha fazla özenli davranmak en doğru diş teli bakımı olur. Yemeklerden sonra braketlerin aralarını temizlemek ve dişleri temiz tutmak önemlidir.

Diş Teli Tedavisi Kalıcı Mıdır?

Evet kalıcıdır. Eğer diş teli çıkarıldıktan sonra diş hekiminin verdiği aparey (takıp çıkarılabilen şeffaf diş sabitleyici) kullanılmalıdır. Düzenli aparey kullanımı da tamamlandıktan sonra dişler kalıcı olarak düzelir.

Ortodontik Tedavi Yöntemi Sadece Diş Teli Midir?

Genel olarak kullanılan metal görünümlü diş tellerinin çeşitli alternatifleri de bulunur. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte; diş arkası teli, şeffaf diş teli ve şeffaf plak tedavileri de ortaya çıkmıştır. Ancak bu tedavilerin maliyetleri değişiklik gösterir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir