DİZANTERİ
DİZANTERİ i. (fr. dy sen ter ie’den). Ağrılı zine tekabül eder. Üzerindeki deri kıvrı- ve kanlı ishalle beliren, bağırsakta yaralara mına iç diz kıvrımı denir.) Bk. ANSİKL. yol açan bulaşıcı, salgın hastalık. Hastalı- ANSİKL. Anat. Diz, anatomi bakımından Î>” başlıca belirtisi ishaldir, üç bölgeye ayrılır: 1. ön kısım veya diz — ansİkl. Patol. Dizanteri belirtisi göste-kapağı bölgesi; 2. arka kısım veya diz ren benzer görünüşlü çeşitli hastalıklara di-ardı bölgesi (bacak, uyluk damar ve si- zanteri denir. Dizanterinin belirtileri şunlar-nirleri buradan geçer); 3. diz eklemi. dır: sık sık gelen kanlı ve buruntulu is-Diz eklemi makara şeklinde bir eklemdir; hal, ateş, önemli derecede su kaybı ve za-uyluk kemiği, kaval kemiği (tibia) ile diz yıflama, bağırsak yaraları. Dizanteri belir-kapağı kemiğine birleştirilir. Uyluk kemi- tisi, amipli dizanteriyle basilli dizanteride ve ğinden yana eklem yüzeyi makars şeklinde- kanamalı gödenbağırsağı iltihabında, bazı
tç diz, tekme yiyerek, yaralanabilir ve diz kapağı yerinden çıkabilir; bu takdirde bacağa karakteristik bir gerginlik verir. İç diz çıkıkları çok tehlikelidir; çıkığı yerine koymak kolaysa da sürekli olarak yerinde tutmak çok güçtür.
+ Dizsi sıf. Dizle ilgili olan. Dize benzeyen.
— Anat. Dizsi cisim, Talamus’un arka ucundaki iki çıkıntı. (Dış dizsi cisim görme yollarının, iç dizsi cisim ise işitme yollarının ara durağıdır.) || Dizsi sinir düğümü, yüz sinirinin duyu kökünün başlangıcında bulunan şişkinlik, (ml)