Genel

doğadan bilgiler

i i i Avusturalya’da yaşayan bü-

I yük uçan kuskus (Schoinoba-

| t es volans/, aralarında 80 ilâ 90

j m. boşluk bulunan bir daldan

j diğerine uçarak atlayabllmek-

j tedir. Böyle uzun bir mesafeyi

I geçebilmesinin nedeni; iki ya-

j nında sarkık duran derisini,

| uçuş esnasında gererek kanat

İ gibi kullanabilmesidir.
I □ Sırtlanlar güler mi?

I Sırtlan türlerinden birine İ gülen sırtlan (Hyaena cracuta) j adı verilmiştir. Bu, sırtlanların en büyüklerinden olup postu j beneklidir. Sırtlan sinsi sinsi do-j iaşırken ya da tahrik olunca in-j sana korku veren bir uluma sesi çıkarır. Bu ulumanın sonu da j kahkahadan katılan bir insanın çıkardığı seslerle biter. Kuş-f kuşuz bu insanlarda gözlenen ) gülme değildir ve ancak bir | benzetmedir. Gülen sırtlanın omuz yüksekliği bir metre, boyu da 2 m. kadardır. Ağırlığı 80 kg olabilir. Gündüz uyur ve ge-I ce avlanır. Genellikle avını ken-| di yakalayamaz ancak başka
l avcı hayvanların artıklarını yi- « yerek yaşayabilir. Kan ve ies kokularını kilometrelerce uzaktan algılar. Çok aç kaldığında korumasız insanlara, hasta, za- ! yıf ve yavru hayvanlara saldı- \ rır. Güfen sırtlanların iiginç yönlerinden biri de dişilerin er- Ş keklerden daha büyük \ olmalarıdır.
Yılanlar arasında en uzun* yaşayan Boa yılanıdır (Boa constrictor). 40 yıl 3 ay ve 14 günlük yaşamından sonra hastalanan ve iyileşemeyeceği anlaşılan “Patlak Göz” adlı hayvanat bahçesi boası imha edilmiştir.
□ Sarı sırtlı öteğenin (Dendro-ica coronata) yuvasını hazır bulan inek kuşu (Molothrus ater), burayı İşgal ederek yumurtlar. Öteğen; çatışmaya girmeden, eski yuva üzerine yenisini yapar. İkinci yuva da işgal edildiğinde, öteğenin yine kavgaya girişmeden, ikinci yuvanın üzerine bir üçüncüsü-nü yaptığı görülmüştür.

□ Madenler neden soğuktur?

Madenden bir cisme parmakla dokunulunca soğuk hissedilir. Bunun nedeni vücut sıcaklığının parmaklardan made-i ne geçmesi ve yüzeysel olarak ? j yayılmasıdır. Parmak uçları ısı kaybedince yerini soğuk hava- \ ya terk eder. Bu hava parmak ; uçlarına değince soğukluk hissedilir. Fakat soğukluğun his-f sedilebilir olması için çevre sıcaklığının vücut sıcaklığından : I (yaklaşık 36.5 derece) düşük ol-j ması gerekir. Soğukluğun sü- * I rekli olmasının nedeni maden | içinde ısının devamlı olarak yayılmasıdır.
□ En hızlı hareket eden hayvan olan doğanın (Falco pejeg-rinusf hızı, elektronik aletlerle ölçülmüş ve 350 km/h bulunmuştur. Hatta 1524 m. yükseklikten yataya 45 derecelik açı ile dalışa geçen doğanlarda, hızın 370-386 km/h ye ulaştığı söylenmektedir. Fakat bu düşey hız birincisinin avına çarpma hızı, genellikle dalış hızının yansıdır.
□ Dünyanın en ağır yılanı Brezilya’da yaşayan Anakonda’dır (Eunectes murinus). 1960 yılında vurulan bir anakondanın vücut çevresinin 111 cm. ve ağırlığının 227 kg. olduğu görülmüştür.
□ Arı kolibri (Mellisuga mini-ma) geri geri uçabilir. Bu hareketi, tüylerinin yönlerini değiştirerek yapar. Kalbi, insan kalbinden 20 kez daha hızlı yani dakikada 1400 kez atar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir