DOĞU

DOĞU

DOĞU

DOĞU

423
doğrultma (denize.)
doğrultma (topogr.)
DOĞU
424
Yaşar DOĞU
_ Ast. Güneş ve diğer gökcisimlerinin
doğduğu ufuk yarım dairesi içinde ve gözlem yerinin meridyenine inen dikme üzerinde bulunan ana yön.
— Coğ. Avrupa’nın batı kısmına göre doğuda kalan kıta ülkelerinin tümü (bütün Asya, Kuzeydoğu Afrika’nın bir kesimi ve eski bir anlayışa göre Balkan yarımadasının bir bölümünü içine alır). ı Doğu (Uzak). IBk. u-ZAKDoeu.) ¡1 Doğu (Ona). [Bk. ortadogu.] i; Doğu (Yakın). Bk. yakindoğu.
— Denize. Bir yerin doğu ve bamında olmak, bu yerin enleminde olmak. Doğuya seyrelmek, geminin burnunu doğu yönünde tutmak.
— G. santl. Doğu üslûbu. Bk. AN,S İKİ.
— Leng. Doğu Türkçe, Türkiye dışı türk lehçeleri, özellikle Orta Asya Türkçesi için kullanılan deyim. (Bk. türkçe.)
— Siyaset. Avrupa’nın batı, kuzey ve güney devletleriyle Amerika’ya karşıt olarak. Avrupa’nın doğusunda bulunan devletler topluluğu ve daha dar bir anlamda, Avrupa’nın doğusundaki halk demokrasileri.
— Tar. Doğu imparatorluğu, Roma imparatorluğunun 395 yılında, Konstantinopolis (İstanbul) başkent olmak üzere, bağımsız bir devlet olarak teşkilâtlanan doğu kesimi. (Bk. BİZANS İMPARATORLUĞU.) || Doğu meselesi. Bk. şark meselesi.
— ANSİKL. G. santl. Doğu üslûbu. Doğunun etkisini (Mısır, Asur, Fenike) taşıyan bir medeniyetin İtalya’da gelişmesi Villanova devrinin sonu ile Etrüsk medeniyetinin başladığı zamana rastlar (M.ö. VIII. yy.ın sonu). Bu devre yaklş. ol. 700’-den 575’e kadar olan bir süreyi kapsar. 625 Yılına kadar süren Ege nüfuzu (Fenike ve Kıbrıs) ağır basar, fakat Mısır ve Küçük Asya etkisi de görülür.
+ Doğulu sıf. Doğu bölgelerinden veya ülkelerinden olan: «Bu cevap güzel. Ama doğuluların sözleri, işlerine uymuyor» (H. R. Gürpınar).
— Mücevhercilik. Yüksek kaliteli değerli taşlar için kullanılır.
+ Doğululuk i. Doğu bölgelerinde veya ülkelerinde yaşama, doğulu ahlâkını benimseme: Böyle iki adlı bir kimse Türklüğün, doğululuğun merak uyandırdığı yerlerde. ticarete ve başka işlere hız verdiği sırada Ömer Bey olur (H. R. Gürpınar). [LM] DOĞU sıf. Halk dili. Ufak kulaklı (keçi veya koyun). [M] DOÖU (Yaşar), türk güreşçisi (Samsun 1915-Ankara 1961). Küçük yaşta güreşe başladı. Karakucak güreşinden 1937’de minder güreşine geçti. Acı kuvveti ve büyük kabiliyetiyle çabucak parladı. Millî güreş takımına seçildiği 1939 yılında Oslo Avrupa

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*