DOMUZTEPE
DOMUZTEPE. Arkeol. Anadolu’da, Ceyhan nehrinin doğu sahilinde höyük. Karatepenin tam karşısında, eski çağlarda Kappadokia’ya ulaşan önemli bir yolun kilit noktasında. 1946’da prof. Bossert ve U. Bahadır Alkım tarafından araştırıldı; 1947’de kazılara baş¬landı. Höyük’te dört iskân devresi tespit edildi. I. Roma devri: bu devir yapıları
zirvede, zirvenin kuzey, doğu ve güneyin- dedir. Bu tabaka şiddetli bir tahrip gör¬müş, surlar bazı ilâve ve değişikliklerle Ro¬malılar zamanında da kullanılmıştır.
2. Helenistik devir: bu devre ait kesin mi¬marî izlere rastlanılmamıştır. Buna rağ¬men bol miktarda bulunan IV, ve II. yy.a ait keramik ve Antokhos Epiphanes’in gü¬müş sikkesi, Helenistik çağda da Domuz- tepenin önemli bir mevki işgal ettiğini gös¬termektedir.
3. M.ö. VIII. yy. iskânı: hitit ve fİnİke diliyle yazılmış (bilinguis) tabletin verdiği bilgi, Domuztepenin Danuna’lılara ait ol¬duğunu yahut Danuna’lılara düşman ol¬mayan bir ülkenin sınır kalesi olabileceğini ve Karatepe heykeltıraşlık eserlerinin mal¬zemesini meydana getiren bazalt taşın Do- muztepeden nakledildiğine işaret etmekte¬dir. Domuztepe ve yakın çevresinde yoğun bir bazalt taş damarı mevcuttur. Bu itibar¬la heykeltıraşlık eserlerinin malzemesi olan bu taşın bu kadar yakında olması Domuz¬tepenin önemini bir kat daha artırmaktadır.
4. Domuztepenin IX. yy.da iskân gördüğü¬nü, ele geçen küçük buluntular destekle¬mektedir. Son zamana kadar bu devre ait üç kapı aslanı parçası ve çifte boğalı bir heykel kaidesi bulunmuştur. Bu aslanlar üslûp bakımından M.ö. IX. yy. a ait Zin¬cirli (esk, Sam’al) arkaik aslanına çok benzemektedir. Domuztepe’nin Zincirli’ye 32 km yakın oluşu aslanların Zincirli aslan¬ları. 1a tıpatıp benzemesi Domuztepenin IX. yy. da Sam’al krallarından biri tarafından inşa ettirilmiş olacağını hatıra Ketirmekte- dir