DÜŞÜNME KUTUSU
(Geçen sayımızda yer alan soruların yanıtları)
DİZİLİŞ: 4,5 ve 6. yanıta göre Fulb’un yanında Dag, Elt# Al veya Bir olamaz. Fulb’un yanında yalnız Çor olabilir. O halde Fulb sıranın bir ucundadır.
ALARM: 3. ifadeye göre Çor, 5. ifadeye göre Elt ve 1. ifadeye göre Al kendi yerindeydi. 2. ifadeye göre Bir Dag veya Fulb’un yerinde olamaz, Çor-Elt-AI kendi yerlerinde olduğuna göre Bir onların yerinde de olamaz, o İhalde Bir de kendi yerindedir. 4. ifadeye göre Dag Fulb’un yerinde olamaz, kendi yerlerinde oturan Çor-Elt-tAI-Bir’in de yerinde olamaz, o halde Dag’da kendi yerindedir. Hepsi kendi yerine oturmuştur.
MAKİNİST KİM? 4. ifadeye göre Dag ambarcı. 2. ifadeye göre Elt kimyager-biyolojist olamaz. 3. ifadeye göre Çor kimyager-biyolojist olamaz. (Çor’un söylediğinin doğrusu şudur: Dag ambarcı ise kimyager-biyolojist değilim veya Dag ambarcı değilse kimyager-biyolojistim. Her iki halde de Dag ambarcı olduğuna göre Çor kim-yager-biyolojist olamaz). 5. ifadeye göre Bir kimyager-biyolojist olamaz (5. ifadenin doğrusu şudur: Ben ambarcı değilsem Bir kimyager-biyolojist değildir veya Ben ambarcı isem Bir kimyager-biyolojisttir.
Her iki halde de Elt ambarcı olmadığından-ambarcı Dag’dır-Bir kimyager-biyolojist olamaz).
6. ifadeye göre Al kimyager;biyolojis.t olamaz (6. .fadenin doğrusu şudur: Ben makinist değilsem Al kim-
yager-biyolojist değildir veya ben makinist isem Al kim-yager-biyolojisttir. Fulb ise 4. ifadeye göre makinist olamaz, Fulb makinist olmadığına göre Al kimyager-biyolojist değildir). Dag ambarcıdır. Geriye bir Fulb kaldığı için kimyager-biyolojist Fulb’dur. Kim haritacı? 2. ifadeye göre Bir haritacı olamaz. 3. ifadeye göre Al da olamaz. 4. ifadeye göre Elt de olamaz. O halde Çor haritacıdır. Makinist kim? 1. ifadeye göre Al olamaz. 6. ifadeye göre Elt olamaz. Çor olamaz ( o haritacı), Dag olamaz (o ambarcı,), Fulb olamaz (o kimyager-biyolojist). O halde makinist Bir’dir.
ESRARENGİZ GALAKSİ. Bu üç olayın (Kara delik, manyetik fırtına, meteor bulutu) olma ve olmaması 8 olasılık yaratır. Mürettebat yalancı olduğuna göre bunlardan 6’sı (mürettebatın söyledikleri) ekarte edilebilir. Geriye iki olasılık kalır: ——I- ve —f-K O halde kara deliğe çekilmeniz söz konusu değil (iki olasılık da eksi), bir meteor bulutuna yakalanmanız ise kaçınılmaz (iki olasılık da pozitif) Manyetik fırtına ise olabilir veya olmayabilir (bir eksi, bir artı).
DÜNYA DAN HEDİYELER :
Al – Top, Broş, Şans taşı Bir – Bilye, Bilezik, Bilgi taşı Çor – Bebek, Kuşak, Umut taşı Dag – Topaç, Kolye, Göktaşı Elt – Vitamin, İnci, Isı taşı Fulb – Borazan, Ayna, Yürek taşı
İZDÜŞÜM : C. KARELER . D, E, G.
nunda kazanma şansı ile, bütün paranı ya kırmızı ya da siyaha yatırıp ruleti sadece bir defa çevirerek, kapitali iki misline çıkarma ya da tamamını kaybetme şansı aynıdır. Sistemin yaptığı tek şey oyunu uzatarak para için daha çok zaman harcamaktır, istediğin şey bu ise bu kadar karmaşık yoldan gitmeye hiç gerek yok. Rulette otuz altı sayı olduğunu biliyorsun. Kurallara göre bir sayının dışında diğer otuz beşini kapatmana hiç bir engel yok. Kazanma şansını otuz altıda otuz beş. Kasa her kazanışta otuz beş sayıya koyduğun marka sayısından bir fazla marka ödeyecek. Ama her otuz altı çevirişte bir defa bilya senin kapatmamayı tercih ettiğin sayıda duracak ve otuzbeş sayıya yatırdığın paranın hepsini kaybedeceksin. Bu oyunu uzun süre sürdürürsen kapitalindeki değişimlerin, dergideki sistemi uygulayarak elde edilen eğrinin tamamen benzeri olduğunu göreceksin.”
“Kuşkusuz ben kasanın hiçbir kesinti yap. madiğim varsayıyorum. Esasında gördüğüm her rulette bir ya da iki sıfır vardı. Bu da oyuncunun kazanma şansını azaltır. Kullanılan sistem ne olursa olsun böylece kumarbazın parası yavaş yavaş kendi cebinden çıkarak kumarhane sahibinin cebine girer.”
Bay Tompkins hayal kırıklığına uğramıştı.
Üzgün bir sesle, “Yanılmıyorsam iyi bir kumar sistemi diye bir şeyin var olmadığını ve biraz daha fazla olan kaybetme ihtimalini göze almadan para kazanmanın mümkün olmadığını söylemek istiyorsun.”
Profesör “Evet, söylemek istediğim aynen bu” dedi. “Dahası, söylediklerim sadece şans oyunları gibi böyle önemsiz problemlere değil, ilk bakışta ihtimaliyet kanunları ile ilişiği yokmuş gibi görünen birçok fiziksel olaylar için de geçerlidir. Konu bu olunca şans kanunlarını yenecek bir sistem geliştirebilirsen bu sistemle para kazanmaktan daha heyecan verici başka şeyler de yapılabilir. Benzinsiz gidebilen otomobiller, kömürsüz işleyen fabrikalar ve hayal edilebilecek başka birçok şey.”
Çev: Doç. Dr. Tuncay İNCESU
Oymacılıktaki kural eleştirilerde de geçerlidir: Oyulacak yer kesilmez. Charles BUXTON
Temmuz 1984
41
kaç bin cDNA’nın karışımı elde edilir (buna cDNA Bankası denmektedir). Bu karışımdan istediğimiz bir cDNA’yı ayırmada şu kuraldan yararlanırız: baz sıraları benzer olan cDNA zincirleri birbirlerine sarılırlar (hibridizasyon veya melezleşme olayı).
Aradığımız cDNA zincirinin baz sırasını (genetik kodu) bildiğimiz için, kimyacılara bu sıraya uyan 14—18 niikleotidlik zincir parçaları sentez ettirir ve bu parçaları cDNA karışımına ekleriz. Zincir parçaları, kendilerine uyan cDNA zincirini bulunca ona sarılır [(melezleşme) ve radyoaktif fosfor içerdiklerinden bulundukları yerlerde bir fotoğraf filmini karartırlar. Böylece aranan cDNA’yı içine almış bakteri kolonilerini diğerlerinden ayırt etmiş oluruz. İnsan cDNA’sını izole etmek için bir diğer memelinin örneğin f