DOLUM AĞZI
Dolum ağzı ECER 67 ve TSE standartlarına uygun imal edilmiş olmalıdır. Mutlaka araç bagajının dışında bir yere montajı yapılmalıdır. Dolum ağzının araç bagajı içerisine konulması kesinlikle standartlara aykırıdır. Dolum ağzı çarpmalardan en son etkilenecek noktaya konulmalıdır. Tank ile dolum ağzı arasındaki bağlantıda mutlaka esnek bir bağlantı elemanı tercih edilmelidir.
BENZİN VALFİ
Benzin otomatiği ve karbüratör arasına konan, benzin geçişini sağlayan veya kesen elektromanyetik bir aparattır. ECER 67 ve TSE standartlarına uygun imal edilmiş olmalıdır.
LPG VALFİ
LPG tankı ve buharlaştırıcı arasında bulunan elektromanyetik kumandalı bir valftir. Motor çalışmadığı veya benzin ile çalıştığında LPG akışını kesmektedir. ECER 67 ve TSE standartlarına uygun imal edilmiş olmalıdır.
REGÜLATÖR (BUHARLAŞTIRICI)
Motorun karbüratöre en yakın noktasına ve araca dikey olarak monte edilir. Görevi;
• Yüksek basınçta tanktan gelen LPG’nin atmosferik basınca dönüşümünü sağlamak
• Sıvı haldeki LPG’yi, motor suyunun sıcaklığından yararlanarak gaz haline dönüştürmek.
• Motorun ihtiyacına göre LPG ayarını yapmak
• Motorun devrine göre LPG ayarını yapmak
GAZ AYAR VANASI
Motorun 3500 d/dak ve üstündeki devirlerde
ihtiyacı olan LPG’yi sağlamak amacı ile ayar vanası kullanılmaktadır. Motorun ihtiyacı olan gaz miktarı bulunduğunda ayar vidası sabitlenir. Dolayısıyla motora en ideal gaz akışı sağlanmış olur.
LPG BAKIR BORUSU
LPG bakır borusunun temel görevi tanktaki gazı LPG valfine, LPG valfinden de regülatöre aktarmaktır. Bakır boru mutlaka 45 bar basınca dayanıklı olmalıdır. Tankın üzerindeki multivalften çıkan basınca dayanıklı bakır boru, egzozdan asgari 150 mm uzaklıkta veya araya yalıtkan malzeme koyarak 50 mm uzaklıkta, egzozun karşı tarafından, aracın en alt kanallarından, her 600 mm’de bir tutma mandalları ile tutturularak geçirilmeli, aracın yere sürtünmesi halinde bakır borunun zarar görmeyeceği bir noktadan regülatöre ulaştırılmalıdır.
Bakır borunun dış yüzeyi taş vb. çarpmalara karşı dayanımı arttırmak amacıyla plastik ile kaplanmıştır.
Bakır boru şoför mahali ve çamurluklardan geçirilemez.
Çamurluklardan geçirilen bakır boru uygulaması sıkça karşılaşılan yanlış bir uygulamadır. Bu yanlış uygulamada lastiklerden fırlayan taşların çarpması sonucu bakır borunun delinmesine neden olunmaktadır. Ayrıca bakır borular zamanla LPG’den etkilenerek sertleşmekte, kırılgan bir yapıya sahip olmakta ve içlerinde korozif etki nedeni ile tıkanmalar oluşabilmektedir. Bu durumun yaratacağı olumsuzlukları önlemek için bakır boruların 4 yılda bir değiştirilmesi önerilmektedir.
4.10. YAKIT SEÇME ANAHTARI
Sürücü mahaline monte edilen benzin veya LPG ile çalışma ve bekleme seçenekleri bulunan anahtardır
Görevi:Aracın benzinden LPG’ ye LPG’ den benzine geçişini LPG tankında bulunan gaz seviyesini gösterir
Gerektiğinde benzin veya gaz valfinin kapalı konumda kalmasını sağlar.
5. ARAÇ VE SİSTEM KONTROLÜ, PERİYODİK BAKIMLAR
Dönüşüm öncesi kontroller
Dönüşüm öncesinde aracın bakımlarının yapılmış olması ve ayarlarının iyi olması gerekmektedir. Aracın ateşleme sistemi kontrol edilmeli, yakıt sisteminin (karbüratör temizliği) bakım ve ayarı yapılmalıdır.
Dönüşüm Sonrası İlk Kontrol
Aracınıza LPG dönüşüm sistemi montajı yapıldıktan sonra kullanılan malzemelerin ve yapılan montajın standartlara uygun olup olmadığı konusunda mutlaka Makina Mühendisleri Odasına kontrol ettirilmesi ve Montaj Tespit Raporunun alınması önerilmektedir.
Dönüşüm Sonrası Periyodik Bakımlar
LPG dönüşüm sistemleri konu başlığında anlatılan kurallara araç kullanıcısı hemen hemen her fırsatta dikkat etmeli ve buralardan kaynaklanan sorunları hemen gidermelidir.
LPG’ li araçların periyodik bakımları her 10.000 kilometrede bir yaptırılmalıdır. Bu bakımlarda;
Elektrik tesisatı kontrol (özellikle kaçak akım) edilerek, bağlantılarda oksitlenme olup olmadığına bakılmalı.
Buharlaştırıcıda (Regülatörde) biriken kostik ve yabancı maddeler temizlenmeli
LPG elektro valfindeki filtre temizlenmeli.
Elektro valflerin ve buharlaştırıcı regülatörün tamir takımları değiştirilmeli.
Ana hortum ve bağlantı bileşenlerinin durumu kontrol edilmeli.
Basınç düşürücüsünün birinci ve ikinci kademe basıncı kontrol edilmeli.
Diyafram üzerindeki basıncı karşılayan delikte kirin birikip birikmediği kontrol edilmelidir.
Ayrıca aracınızı her vize işlemi öncesinde Makina Mühendisleri Odası’na kontrol ettirerek Gaz Sızdırmazlık Raporunu almanız
gerekmektedir. |