Eğitim Alanında Bilgisayar
Araç olarak Bilgisayarın Yeri: İnsanoğlunun var oluşundan günümüz ‘Bilgi Çağı’na değin çocuk, “emici zihinle” var oldu, eğitildi, şekillendi ve nesilden nesile bilgi akışının aracısı olarak görev yaptı. Gerek İlk Çağ bireyi ile Yakın Çağ bireyi arasındaki uygarlık düzeyi farkı, gerekse de günümüz toplumları arasındaki seviye farkının nedenleri incelendiğinde; bilgiye daha çabuk ulaşma, bilgiyi paylaşma ve bilgiyi daha verimli kullanabilme becerilerinin önemli etkenler arasında yer aldığı görülür. Bilinmezliği çözüp kavrayabilirle sürecinde, bilginin kapsamı vata\ ve dıkev ola-ıo‘ ~ t os: .
ü’rşkaiîiıklann yeniden
2 girilerek aydınlanma süreç-yaşanmasında bilgiye karşı hiç eksik olmadı. Kuşku meraka, meraksa insanları bilginin kaynağından araştırmaya sürükledi. Bu kuşkuya, Mısır’daki Nil’in taşmalarını hesaplayan bilim adamları ve Orta Çağ Avrupasızdaki kilise tarafından topluma sunulan tabuları sorgulayan düşünürler de sahipti. Geçmişteki toplumların doğaya veya başta top-lumlara egemen olma veya yaşamsal ihtiyaçlarını karşılama arzusu ile de-vanlılık gösteren araştırma süreçlerinden, günümüz G-7 ülkelerinin “en-formatik” kararları ile en önemli malzemelerinin “bilgi ve teknoloji” olduğu sürecine ulaşılmıştır.
Bilgi çağını yaşabilme, önce ilgili araçlarına sahip olma ve verimli kullanabilme ile mümkündür. Bu araçlardan birisi olarak bilgisayar, teknolojik, açıdan belirli standartlara ulaştı, olumsuz etkileri asgariye indirildi, kullanılabilirlik alanları çoğaldı ve herkese yönelik çoklu ortamlar (mul-timedya) yaratıldı. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un surlarını delebilen topları da Yeni Çağ başındaki ileri teknolojinin aracıydı. Çağma uygun araçların doğru yönde kullanılmasının önemi küçümsenemez. Bu nedenle, genç ve dinamik nüfus özelliğindeki Turkive’nin bilgisayar destekli eğitimi güncelleştirimesi halinde, çağdaş uygarlık seviyesi hedefinde ivme kazanmasını olası kılacaktır.