Genel

Eksik Bağlantı” Tasta Yazılı

1. Bilim Şenliği Başlıyor
/
Bilim Merkezi Vakfı’nın, toplumda bilim kültürünü yaymak, bilimi ve teknolojiyi sevdirmek, insanları bilime ve teknolojiye yönlendirmek amacıyla düzenlediği 1. Bilim Şenliği bu ay içinde başlıyor. Şenlik uynı zamanda, toplumda bilim ve teknoloji heyecanı yaratıp, Vakfın İstanbul için planladığı Bilim Merkezi Projesi’ni tanıtıp, projeye maddi ve manevi destek yaratmayı amaçlıyor, 1-16 Mart tarihleri arasında İTÜ Taşkışla binasında düzenlenen şenlikte, özel olarak hazırlanmış gösteri birimleri bulunuyor. Mekanik, ışık, ses, yanılsama, algılama ve daha bir çok bilim ve teknoloji konusunu işleyen 60 kadar gösteri birimi ziyaretçilerin kullanımına açık olacak.
Genom Araştırmaları Konsorsiyumu

‘.arı bu Suriye resim işarının, MÖ 30 000 ve 12 000 arasında başlayan paleolitik çağ ■_::y[a yazının daha geç dönem-_r:M arasında iletişim açısından vansıttığını söylüyorlar. Taş-r.ehrinin sol kıyısındaki Jerf ~~_r kazılarında ortaya çıktı. Bir renzeyen taşların dördünün _ -,1e büyük bir yiv bulunurlar vüzlerinde çizgi, ok ve

– hatlarının çizildiği görülü-. A.k’iik. yassı oval şekilli iki .■ :._-d tarafı da kazınmış. Biri-„ ‘ r.ie yuvarlak gözleri olan

. ■ _ bir figüre bağlı büyük bir ■.-■_r edilirken, öbür yanında . ■ . rezenmiş 34 hilal şekli bu-vassı taş üzerinde ok-

– _■ _r e farklı şekiller varken

_■ _”ic bir çizelge ve yılan – B^rün bu geçmiş mesajla-. ‘ . -.a çeldiği belki bir sır ola-
“Eksik Bağlantı” Tasta Yazılı

Suriye’deki kazılarda ortaya . car. taşlar üzerindeki yazıla ■ “, vazıh iletişimin evrimin-eksik bağlantıyı ortaya _ • . “”ada önemli bir bulgu ileri sürüldü. 10 000 _• r.iaki bu yazılar, dün-_ r en yazısı olan – —yazısından iki . aaru eski. Farklı sem-rrien oluşan bu resim . yazıların (pictograms)

. – _ ~ı var. ama yazılı dil ka-. . -raimaşık değil. Bilim
= rj< sayıda araştırmacı ve 35″3m projesinin bulgulan /ansıyor. Basında sık ; e. eme dair bilgilere rast-3i’-;'” projesi kapsamın-■4= ge-eken bu ha– »er; bilimsel ~ -‘”a da kare re Konu-r.—2« re ko-ke-

~ – “S’Kesın z’~z -a-eKete ■ :_ – re” ş:eyen :-r z~~z~ cojesine e – bir araya

”se sr ” ğ: oluşturmayı : r . -2 ’■JBA-TÜBİTAK-Araştırmala-E J998da Istan-
rak kalacak. Anlamların çözülmesi belki yeni buluşlar sayesinde gerçek-leşebilirdi ama araştırmacıların, Tich-rine barajının 2 km kuzeyinde bulunan kazı alanının sular altında kalmadan çalışabilecekleri yalnızca bir sezonları var.

Özgür Tek

http://www.new sciencisc.com

Venüs’de Yaşam Olasılığı

Mars’ta yaşam vardı, yoktu derken Güneş Sistemi’nde yaşamla ilgili bir bomba da Colorado Üniversite-si’nden bir bilim adamından geldi:
olan grup, konsorsiyum üyelerini her yıl en az bir kez bir araya getirecek bilimsel toplantılar düzenlemeyi planlıyor. Bu ge-. üşmelerin ise araştırmaya ayrılan kısıtlı kaynakların belirli düzeye çıkarılmasına önayak olacağı umuluyor.

Genom Araştırmaları Konsorsiyu-.1«, mu ve yayınlanan haber mektubu için yazışma adresi:

Adres: Bilkent Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 06533 Bilkent-Ankara
bul’da gerçekleştirilen II. Balkan Genetik Kongresi kapsamındaki ilk toplantısında Türkiye Genom Projesi’nin hedef ve amaçlarını saptayacak bir ön çalışma başlatıldı. Genom Araştırmaları projesinde öncelikli konuların belirlenmesi üzerinde çalışacak
Bilim ve Teknik Dergisi olarak okurlarımızı bu şenliğe davet ediyoruz.
Venüs’te yaşam olabilir. C; -ir___- …

ki güzelliği ile mitolojik »vs*rr. -ham kaynağı olmuş olsa da. ‘^-1 -lırıda Venüs’e ulaşan bir -nın -Mariner II- elde eni s; buğularla, Venüs’te yaşam utabileceği ile ilgili hayaller suya düşmüştü. Zira ^nüs’ün yüzey sıcaklığı, 500:C’nin üzerinde. Venüs, adını taşıdığı aşk ve güzellik tanrıçasından çok, yüzeyindeki diğer koşullarla (yüksek basınç vs) geleneksel cehennem görüntüsünü daha çok andırıyor.

füm koşullara karşılık David Grinspoon, Venüs’ün yüzeyinde değilse de, atmosferinin üst tabakalarında yaşam bulunabileceği inancında. Ve bu yüzden de NASA’yı 2004 yılında gezegene yeni bir sonda göndermesi için ikna etmenin yollarını arıyor. Grinspoon, diğer bilim adamlarının gezegenlerde, Dünya’daki yaşamın en temel elementi olan karbonu-n izlerini aradıklarını, ancak bir diğer element olan kükürtün de yaşamı ortaya çıkarabilecek karmaşık yapılar üretebilme yeteneğinde olabileceğine inanıyor. Bunun da, gezegenin üst atmosferinde gerçekleşen, henüz açıklanamamış, morötesi ışınların so-ğurulmaları ile ilişkili olduğu inancında. Grinspoon, Dünya’yı yaşanamaz kılacak koşulların Venüs’deki yaşamın sırrı olabilir diyor. Ancak yine de anahtar sözcük “belki”…

Murat Maşa
http://www.cnn.com/TECH/9702/06/venits.asp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir