Günümüzde kullanılan inşa yöntemleri, eskiden olduğu gibi “tuğla al, koy ve yapıştır” tekniğinden çok daha ilerlemiş olsa da İsviçreli bilim adamları, bu en sağlam inşa yöntemlerinden birisi olan yöntemi gerçekleştirebilecek bir robot ürettiler. Oldukça büyük bir kola benzeyen robot, aldığı tuğlaları önceden belirlenmiş mesafelerde ve şekillerde dizebiliyor. Bu işlemi insanlardan daha hızlı bir şekilde yapamasa da insanlardan daha uzun çalışabilen bu robot kol, gelecek senelerde inşa alanlarında kullanılabilir.
Zürih‘te bulunan Swiss National Center of Competence in Research (İsviçre Ulusal Araştırma Yeterlilik Merkezi) tarafından üretilmiş olan bu robotun ismi “In-situ Fabricator“. In-situ Fabricator sadece birkaç tuğlayı dizebilen bir robot gibi görünsede normalde bundan çok daha fazlası. Robotun mühendisleri, In-situ Fabricator’ün kullanım alanını arttırmayı amaçlamış. Sonuçta, olduğu yerde durup bütün gün aynı duvarı öremezdi. Bu amaç uğruna robotun taşınmasını düşünen araştırmacılar, robotun sahip olduğu parçalardan dolayı ağır olduğunu ve taşınamayacağını farketmişler. Bu nedenle In-situ Fabricator’e bir de tekerlek sistemi eklemişler.
Bu tekerlek sistemi, robotta bulunan 2D laser mevzi bulucuyla birlikte çalışıyor. Örneğin inşaat alanındasınız ve robot sizden oldukça uzakta. Robota sinyal gönderiyorsunuz ve o da sinyalin bulunduğu konuma doğru gelmeye başlıyor. Bu işlemi yaparkende daha güvenli gelebilmek amacıyla sensörlerini kullanıyor. Geldiği bölgede yapılacak çalışmayı, belirli komutlar olmaksızın da yapabilen bu robot tam anlamıyla kendi işini biliyor.
Bunların yanı sıra çalışma alanının 3D haritasını çıkartabilen robot, diğer çalışanlara da inşaat hakkında bilgiler sunabiliyor. Bu özellikleriyle birlikte her inşaatta bulunması gereken In-situ Fabricator, gelecek senelerde karşılaşmaya alıştığımız robotlardan birisi haline gelebilir.