İlginç Bilgiler

Evliliğin sürdürülmesi için dev adım!

Türkiye’de ilk defa boşanma davaları için zorunlu “aile danışmanı” dönemi başlıyor.evlenmeler_yavasladi_bosanmalar_hizlandi13719795960_h1041818

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı bir anlık sinirle, sağlıksız alınan kararlarla biten evlilikleri kurtarmak ve yılda ortalama 120 bin civarında olan boşanma sayılarını düşürmek için harekete geçti. Devlet bundan böyle boşanmaya karar veren çiftlere, “bir kez de aile danışmanına sor” yöntemini işletecek. İki Bakanlığın yapacağı mevzuat değişikliğiyle Aile Mahkemeleri çiftleri boşamadan önce en az 4 seansla toplam 360 saat hizmet alacakları aile danışmanlarına yönlendirme yetkisine sahip olacak. Mahkemeler, çiftlerin boşanmasının doğru olup olmadığına da aile danışmanlarının kişiler hakkında hazırlayacağı rapor doğrultusunda karar verebilecek.

AMAÇ YUVA KORUMAK
Aile Bakanlığı’nca hazırlanılan “Boşanma Süreci Danışmanlığı” ismi verilen uygulamayla, sağlıksız verilen kararlarla evliliklerin bitirilmesinin önüne geçmeye çalışılırken, ciddi sorunların yaşandığı, şiddet gibi problemlerin olduğu husumetli evlilikleri ise boşanma süreçlerinde danışmanlar eliyle daha sağlıklı sonuçlandırmayı amaçlıyor. Adalet ve Aile Bakanlıklarının ortak mevzuat taslağının yürürlüğe girmesi ile çiftlere boşanma öncesi, sonrası ve boşanma esnası olmak üzere 3 ana başlık altında hizmet verilecek. Geçen yıl “aile ombudsmanlığı” uygulamasını pilot olarak başlatan Aile Bakanlığı, bu yolla 450 çiftten 75’ini boşanmaktan vazgeçirmişti. Mevzuat değişikliği ile uygulama daha sistematik bir şekilde Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.

EN AZ 360 SAATLİK DESTEK
Plana göre Aile Mahkemeleri, boşanmak isteyen çiftleri danışmanlık hizmeti almaya yönlendirme yetkisi olacak. Mahkemeler, davanın her aşamasında çiftleri danışmana yönlendirebilecek. Hakimler, çiftlerin boşanmalarına karar verirken danışmanların hazırladıkları raporları dikkate alacak. 81 ildeki SHM’lerde bir aile danışmanı mutlaka bu iş için görevlendirilecek. Çiftlere en az 4 seans ve her seans 90 dakika olmak üzere toplam 360 saatlik destek verilmesi planlanıyor. Kişiler, kendi istekleriyle de bu destekten yararlanabilecek.

YILDA 120 BİN BOŞANMA
Aile Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de yılda ortalama 120 bin boşanma gerçekleşiyor. Ayrılan çiftlerin yüzde 80’i yeniden evlenmeyi tercih ederken, yüzde 17’si eski eşiyle tekrar evleniyor. Bu oran yaklaşık 20 bin kişiye denk geliyor. Boşanmaların yaklaşık yüzde 40’ı evliliğin ilk 5 yılında gerçekleşiyor.

HAKİMLER DE ŞİKAYETÇİ
Edinilen bilgiye göre, söz konusu düzenlemenin hazırlık aşamasında Aile Bakanı Fatma Şahin, aile mahkemesi hâkimleriyle özel bir toplantı gerçekleştirdi. Yaklaşık üç ay önce gerçekleştiği öğrenilen toplantıda hakimler Bakan Şahin’e son anda boşanmaktan vazgeçen pek çok çiftle karşı karşıya kaldıklarını ve bu durumda olan kişilere destek verilmesi gerektiğini aktardılar. Söz konusu talepler “Aile Ombudsmanlığı” uygulamasına temel oluşturdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir