Facebook’un en önemli ürünlerinden bir tanesi Haber Kaynağı ve hiç şüphesiz, şirket burada en uygun içerikleri sunmak amaçlı algoritmaların araştırma ve geliştirme çalışmaları için yüksek miktarda kaynak ayırıyordur. Ancak bu algoritmalar amaçlanan sonuçlara ulaştırmıyor olmalı ki, Facebook daha iyi sonuçları elde etmek için gerçek kişilere doğrudan fikirlerini sormaya başladı.
Backchannel’ın haberine göre, Facebook bir kullanıcının haber kaynağı üzerindeki davranışlarının, beğeni ve paylaşımların sayısının kullanıcıların kendilerine sunulan içeriklerden gerçekten zevk alıp almadığını tam olarak göstermediğinin farkına vardı.
Facebook, Haber Kaynağını daha da geliştirmek amacıyla, ABD genelinde rastgele kişiler seçti. Sosyal ağın özel versiyonu kullanılarak kullanıcılara içerikle normal şekilde etkileşim kurmaları isteniyor, daha sonra da deneyimleri hakkında çeşitli soruları cevaplamaları ve belirli hikayelerle ilgili düşüncelerini anlatan birer paragraf yazmaları talep ediliyor.
Bu çalışma geçtiğimiz ağustos ayında başlamış ve daha şimdiden ilginç bakış açıları ortaya koymuş. Bunların arasında en çok içerik kurulan Facebook içeriklerinin yakın arkadaşlardan gelen paylaşım ve fotoğrafların olduğu sonucu da bulunuyor.
Buna ek olarak arkadaşlarınızın paylaşımlarına verdiğiniz beğenilerin türleri yazarla olan bağlantıyı da taşıyıcı işlev görüyor. Diğer yandan ticari amaçlı içerikler kullanıcıların ilgisini şirketin istediği oranda çekmemeye devam ediyor.
Facebook’un söz konusu projesi şu anda 600 test kullanıcısıyla işliyor, ancak şirket proje devam ettikçe daha fazla test kullanıcısı eklemeyi amaçlıyor. En sonunda da bütün kullanıcılarına benzer testle erişmeyi umuyor. Günümüzde otomasyonun arttığı bir ortamda gerçek kişilerle gerçek ortamda test yapmak memnuniyet verici olsa gerek.