Rubidyum nedir
Bor madeninin içinde bulunan madde türkiyedeki bordada bulundu kilosu altından daha değerli olan madde teknoloji malzemesinde kullanılıyor ve çok değerli bir malzeme
Proton ve elektron sayısı37Nötron sayısı48Molar hacim55.79 cm³/moleIsı iletkenliği (300 K)0.58 W cm−1 K−1Özgül ısı0.363 J g−1 K−1Atomlaşma entalpisi81 kJ mol−1Atom hacmi55.9 cm³/molElektrokimyasal karşılığı3.1888g/amp-hrFüzyon ısısı2.192 kJ/molDeğerlik elektron potansiyeli(-eV): 9.47Birleşme entalpisi2.19 kJ/moleElektron ilgisi46.9 kJmol−1Elektronegatiflik0.31 (Sanderson elektronegatifliğine göre)Bulunuş Tarihi1861Buluşu yapanGustav Kirchhoff, Robert BunsenBulunduğu yerAlmanya
RUBİDYUM ELEMENTİ VE KULLANIM ALANLARI BİLGİ : Rubidyum (Rb) periyodik cetvelin IA grubunda yer alan gümüş beyazı renkte alkali metal element. Doğada bol olmakla birlikte potasyum ve sezyum mineralleri içinde az miktarda rastlanır. Yumuşak ve son derece aktif bir metaldir. Potasyumdan daha aktif olup su ve buzla şiddetle birleşir. Klorüründen elektroliz yöntemiyle ya da karbonatıyla indirgenerek elde edilir. Elektron tüplerinde, tuzları da özel cam ve seramik yapımında kullanılır.
KULLANIM ALANLARI : Çok kolay iyonlaşması nedeniyle, sezyuma alternatif olarak, uzay araçlarındaki “iyon motorlarında” kullanılmaktadır. Vakum tüplerinin ve fotosellerin de yapısına katılan önemli bir bileşendir. Özel camların yapımında ve kalp araştırmalarında da kullanılır. Ayrıca katalizör olarak kullanımı da .
Rubidyum elementinin özellikleri, atom numarası, bileşikleri, periyodik cetveldeki yeri, kullanım alanları, Rubidyum elementi ile ilgili bilgi.
Rubidyum Periyodik cetvelin 1A grubunda yer alan kimyasal bir elementtir. Alkali madenler grubunda potasyumdan sonra gelen ve kimyasal özellikleri bakımından ona çok benzeyen rubidyum, beyaz renkte bir katıdır.
Sembolü: Rb
Atom Numarası: 37
Atom Ağırlığı: 85,48
Elemet serisi: Alkali Metal
Periyodik Cetveldeki Yeri: 1A
Maddenin Hali: Katı
Görünümü: Gümüşü beyaz
PERİYODİK TABLO
1,2,3,4 değerlik alabilen bu metal 1861’de Biunsen ve Kirchoft tarafından lepidolit minerallerinde spektroskopik yöntemle keşfedildi. Yer kabuğunda çokluk bakımından 16. sırada olduğu sanılan element, pollusit, arnalit, leusit, zinvaldit gibi filizlerden %1 e varan bir oranda oksit biçiminde bulunur. Lepidolitle ise bu oran %1,5’e ulaşır.
Oda sıcaklığında sıvılaşabilen rubidyum, alkali metaller içinde elektropozitiflik bakımından ikinci sırada yer alır. Rubidyum, kuru havada bile kolayca oksitlenir. Suyla şiddetle tepkimeye girer, açığa çıkan oksijenin tutuşmasına yol açar. Tuzları renksizdir ve hemen hepsi suda çözünürlük özelliğine sahiptir. Öteki alkali metallere benzer olarak civayla amalgam, ayrıca, alkın, sezyum, sodyum ve potasyumla alaşımlar oluşturur. Bilinen 17 izotopu vardır. Doğal rubidyum Rb-85 ve Rb-87 izotopu yarılanma süresi 5×1011 olan bir beta ışıyıcıdır. Rb2O, Rb2O2, Rb2O4 olmak üzere üç oksidi vardır. Vakum tüplerinde ve fotosellerde kullanılır, özel camların bileşimine de katılır.
Rubidyum klorürün elektrolizi:
Katot: Rb+(l) + e- → Rb (l)
Anot: Cl-(l) → 1/2Cl2 (g) + e-
Katı sodyumun sıcak çözünmüş rubidium klorür ile reaksiyonu:
Na + RbCl ⇌ Rb + NaCl
Asit ile reaksiyonu
Seyreltik sülfürik asit ile hızlı bir şekilde reaksiyona girerek hidrojen gazı ve sulu Rb(I) çözeltisini oluşturur.
2 Rb (k) + H2SO4 (aq) → 2Rb+ (aq) + SO42- (aq) + H2 (g)
Baz ile reaksiyonu
Rubidyum metalinin su ile hızlı reaksiyonunun sonucunda renksiz rubidyum hidroksit çözeltisi ve hidrojen gazı oluşturur. Bu çözelti çözünmüş hidroksit nede ile baziktir ve reaksiyon ekzotermik bir reaksiyondur.
2 Rb(k) + 2 H2O → 2 RbOH(aq) + H2(g)