Farz Haccın Sünnetleri
1) İhrama girerken gusletmek veya abdest almak. Bu yıkanma, yalnız temizlik maksadı iledir.
2) İhramın sünneti niyetiyle iki rekât namaz kılmak. Bu namazın ilk rekâtında “Kâfirûn” suresi ve ikinci rekâtında “İhlâs” suresi okunmalıdır.
3) İhram için beyaz ve temiz iki parçadan ibaret örtüye bürünmek. Bunların yenisi ve beyaz renklisi, yıkanmışından ve başka renklerden daha iyidir.
4) İhramdan önce gülyağı gibi hoş koku sürünmek.
5) İhramdan sonra her seher vaktinde, her namaz kılışta, her yokuşa çıkışta ve inişte, her yolcu kafilesi ile karşılaşmada orta bir sesle üç defa Telbiye getirmek (“Lebbeykalla-hümme Lebbeyk” demek).
6) Telbiyelerden sonra, Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) çokça salât ve selâm okumak.
7) Mekke-i Mükerreme’ye girmek için yıkanmak ve gündüz vakti girmek, Kâbe’yı görünce dua etmek, Beytullah’ın önünde tekbir ve tehlilde bulunmak.
8) Afakî olanlar (Mikat dışından gelenler) için Kudüm tavafı yapmak geç kalıp da Mekke’ye girmeden Arafat’a çıkanlardan bu Kudüm tavafı düşer.
9) Mekke’de bulundukça zaman zaman nafile olarak tavaf etmek.
10) Ziyaret tavafının ilk üç şavtında erkeklerin “Remel” yapmaları (adımlarını kısaltarak ve omuzlarını silkerek çalımlı bir şekilde yürümeleri). Bu hareket hacıların güç ve sağlamlığına bir işarettir.
Resulullah Efendimiz (s.a.v.) kaza olarak yerine getirdikleri Umre haccı esnasında Ashab-ı Kiram’la beraber bu şekilde tavaf ederek, karşıdan seyreden ve Ashab-ı Kiram’ın zayıf düştüklerini sanan Mekkelilere Müslümanların kuvvet ve yiğitliğini göstermek istemişti. Peygamberimizin bu sünneti hâlâ uygulanmaktadır.
Bu Remel, Kudüm tavafında yapılabilirse de, Ziyaret tavafında yapılması daha faziletlidir. Sader tavafında ise yapılmaz.
11) Safa ile Merve arasında Sa’y ederken oradaki iki yeşil direk (ışık) arasını erkeklerin koşarak geçmeleri ve sonra yavaşlamaları.
Bu hızlı yürüyüşe “Hervele” denilir.
12) Zilhicce ay\n\n yedinci günü öğle namazından sonra Mekke’de tek bir hutbe okunup insanlara hac işlerini (me-nasiki) öğretmek.
13) Zilhicce’nin sekizinci günü, güneşin doğmasından sonra Mekke’den Mina’ya çıkmak ve o gece Mina’da kalmak. Mina Harem Bölgesi’ndedir.
14) Zilhicce’nin dokuzuncu günü, güneşin doğuş^aan sonra Mina’dan Arafat’a çıkmak.
Arafat’da en büyük İslâm idarecisi veya onun görevlendireceği kimse, öğle namazı ile ikindi namazını birlikte olarak öğle vaktinde kıldırır. Zevalden sonra ve namazdan önce iki hutbe okur. İnsanlara Arafat ile Müzdelife’de bir müddet durup beklemelerini (vakfe yapmalarını) söyler ve hac ile ilgili bazı bilgiler verir.
15) Kurban Bayramı’nın ilk gününde bir hutbe okumak ve haccın geri kalan görevlerini anlatmak. Bu hutbe ile beraber üç hutbe okunmuş oluyor.
16) Güneşin batışından sonra Arafat’tan yavaş yavaş inmek. Müzdelife’ye varıldığı zaman gelip geçenlere engel olmamak için vadiden yüksekçe bulunup “Meş’ar-i Haram” denilen “Kuzah” Tepesi yakınında konaklamak.
17) Bayram gecesi Müzdelife’de kalıp bayram sabahı Mina’ya inmek. Nahr, (kurban kesme) günlerinde bütün yol eşyası ile beraber Mina’da kalmak.
18) Mina’da taşlar atılırken Mina’yı sağa ve Mekke’yi sola almak. Sırasıyla önce Cemre-i Ula’yi, sonra Cemre-i Vusta’yı, daha sonra Akabe Cemresi’ni taşlamak ve bu son cemrede taşları aşağıdan yukarıya doğru atıvermek.
19) Taşlamaya ilk gün, güneşin doğması ile zevali arasında, diğer günlerde ise zeval ile güneşin batışı arasında başlamak.
20) Mina’dan Mekke’ye acele inmek. İsteyen kimse için Zilhicce’nin on ikinci günü güneşin batışından önce yola çıkmak. Güneşin batışına kadar beklemek günahtır.
21) Mina’dan Mekke’ye inerken Muhaseb ve Ebtah denilen düz bir yerde azıcık duraklamak.
22) Veda tavafından ve iki rekât namazdan sonra Zemzem suyundan, Kâbe’ye bakarak ayakta kana kana içmek ve bu mübarek sudan başa ve bedene dökünmek.
23) Hacer-i Esved ile Kâbe kapısı arasında bulunan Mül-tezem isimli yere göğsünü ve yüzünü koyup sürüvermek.
24) Kimseye zahmet vermeksizin Kâbe’nin örtülerine yapışıp duada bulunmak. Kâbe içine girmek mümkün olunca, tam bir edep ve hürmetle girip iki rekât namaz kılmak. Kâbe’nin örtüsüne sarılmak, Mültezem’e sürünmek, Allah’ın rahmetine yakınlığın bir nişanıdır. Beytullah’a olan muhabbetin ve Yüce Allah’ın mağfiretini ısrarla istemenin ve Vacib Teâlâ Hazretleri’ne sığınmanın bir işaretidir.
25) Medine-i Münevvere’ye gidip Peygamberimizi (s.a.v.) ziyaret etmek.
Haccın sünnetlerini terk eden faziletten mahrum kalır. Daha doğrusu günâh işlemiş olursa da, üzerine kurban kesmek gibi bir ceza gerekmez.
(Safilere göre, Arefe gecesi Mina’da kalmak sünnettir. Teşrik (bayram) gecelerinde kalmak ise vaciptir.) (Büyük İs-a”“ Mmihali, Ömer Nasuhi Bilmen)