FITIK
Karın zarının doğuştan ya da sonradan zayıflayan bir bölgesinden karın içindeki organların dışarı sarkmasına “fıtık” diyoruz.
En sık görüleni göbek ve kasık fıtığıdır. Bazan da karın ameliyatlarından sonra dikiş yerinin açılması ile olur.
GÖBEK FITIĞI:
Doğumdan sonra bebeklerde göbek kordonu, çevresindeki karın derisi ile birleşemez ise göbek fıtığı oluşur. Ağlama, bağırma ve ıkınmalar sırasında göbek ucu şişer. Fındık ila yumurta büyüklüğü arasında değişen bu şişmeler göbeğin iki ucu birleştirilip yara bantı ile yapıştırılır; sonra sarılır. Çocuk iki yaşma gelince ameliyat gerekir. Göbek fıtığı, sık doğum yapan kadınlarla yaşlı erkeklerde de görülebilir.
Kasık Fıtığ ı
Karın derisinin erbezi torbaları ile birleştiği yerler oldukça zayıftır. Ağır yük kaldırma, taşıma ve üfleme gerektiren meslek sahiplerinde kasık fıtığına sık rastlanır. Kasık bölgesindeki zayıf deriyi iterek dışarı sarkan böbrek parçası, bir şişlik meydana getirir.
Tedavisye ameliyattır.
D İK K A T :
İlk zamanlarda dışarı sarkan şişliği elle bastırarak içeri sokmak mümkün olduğu için bazı hastalar doktora gitmek istemezler. Hatta kuşak sararak durumu idare etmeye çalışırlar. Ancak, bir gün dışarı fırlayan şişlik artık elle de içeri itilemez olur. Buna “fıtık tıkanması” diyoruz. Fıtık tıkanması, dışarı sarkan bağırsak parçasının sıkışarak kangrene dönüşmesine sebebiyet verir.