B) 2. PERİYOT 10-14 YAŞLARI (4-7. SINIFLAR)
Bu yaş döneminde fiziksel özellikler aşağıda görüldüğü gibi eşit orantısız olarak gelişir (36)..
1) ÇABUKLUK (10-12 yaşları arasında), erkek öğrencilerde 10-11 ve kızlarda diğer periyotlara göre en belirgin olarak görülür.
2) KUVVET erkeklerde 12-13 yaşlarında, kızlarda 12 yaşlarında en belirgin şekilde artar.
3) DAYANIKLILIK, erkeklerde basamaklamalı ve eşit orantılı artarken kızlarda 12 yaşlarında en yoğundur.
4) ÇEVİKLİK, erkeklerde en yoğun olarak 10 yaşlarında kızlarda 11 yaşlarında gelişir.
C) 3. PERİYOT 14-17 YAŞLARI (8-11. SINIFLAR).
Bu periyotta yaşın artmasıyla fiziksel özelliklerinde en karmaşık, eşit orantılı ve birbirini takip eder bir şekilde geliştiği gözlenir. Bazı periyotlarda bazı özelliklerin daha baskın ve daha hassaslık gösterdiği gözlemlenir (36).
1) ÇABUKLUK yaşın artmasıyla eşit orantılı ve gerekli olduğu gibi gelişir. Bu aynı zamanda nöro-fizyolojik ve antropometrik verilerle bağlantılıdır.
2) Kol kuvveti bükücü kasları erkek öğrencilerde yaşın artmasıyla basamaklamalı olarak artar. Kız öğrencilerde ise 2. periyotta düşme gösterir. 17 yaşlarında 12-13 yaşlarındaki kızların kuvvetiyle aynı dereceye düşer.
3) DAYANIKLILIK, eşit orantılı olarak artmaya devam eder. Erkek öğrencilerde 16 yaşlarında en duyarlı periyodu yaşar. Bazen bu periyot kızlarda da gözlemlenir. Fakat onlardaki gelişim basamağı daha düşüktür.
4) ÇEVİKLİK, kız öğrencilere nazaran erkek öğrencilerde motorsal deneyimin artmasıyla eşit orantılı olarak ve daha belirgin olarak artar.