Eskiden idam mahkûmlarının başlarını gövdelerinden ayırmak için kullanılan alet. İlk defa 12.yy’da İskoçya’da ve 13.yy’da İtalya’da kullanılmıştır. Giyotin adı, aletin kullanılması için Fransa Millet Meclisi’ne tek lifte bulunan Dr.Ignace Guillotine’den gelir. Dr.Guillotine’in teklifi üzerine meclis, 1791’de Dr.Louis’yi konuyu araştırmakla görevlendirerek 1792’de Giyotin’in kullanılmasını kabul etmiştir. Giyotin ilk defa olarak büyük çapta tanındığı Fransa’da, 18.yy’in sonlarına doğru yaygın olarak kullanılmaya başlanmış, bilhassa Büyük İhtilâl zamanında binlerce hüküm bu aletle infaz edilmiştir.
Giyotin en sade şekliyle dikey vaziyette iki tahta direk ve bunların arasında aşağı doğru hareket edebilecek bir şekilde yerleşmiş ucu keskin bir bıçak ile hükümlünün kafasının yerleştirildiği pençereden müteşşekildir.Giyotin alıştırılacağı zaman idam mahkûmunun başı pençere denilen kısma sokulur.Bıçak, asılı kalmasını temin eden mekanizma harekete geçirilerek mahkûmun ensesi üzerine düşürülür. Böylece gövdeden ayrılan baş daha önceden hazırlanmış bir sepete düşer, ve infaz yapılmış olurdu.
Fransız ihtilâli sırasında çok kullanılan Giyotin on dokuzuncu asrın başından itibaren kullanma sahasını tamamen kaybetmiştir. Günümüzde dünyanın hiç bir devletinde uygulanmamaktadır.