Sakarya yakınında ve onun Porsuk ile birleştiği noktanın tam yukarısında bulunan höyük. Bugünkü Polatlı yakınında bulunmaktadır. Höyükte, Gordion adını zikreden kitabeye benzer hiçbir açık delil bulunamamıştır. Buna rağmen bu höyüğün eski Gordion olarak belirtilmesi doğru kabul edilmektedir. Bir rivayete göre ilk Frik kralı Gordios, krallığa çıkışı sırasında sabanını, boyunduruğuna bir kördüğüm atarak takdis etmiştir. Şehrin, Gordion adını, krala izafeten aldığı sanılmaktadır. Fakat o zamana ait doğu belgelerinde bu kralın adından hiç bahsedilmemektedir.
Yapılan kazılar Gordion’daki yerleşmenin, Friklerin buraya gelişlerinden daha önce olduğunu göstermektedir. Frik devri höyüğünün altında eski bronz çağına ait daha küçük bir höyük bulunmaktadır. Eski bronz çağından Frik şehri tabakasına kadar birbiri üstüne gelen bu müteakip yerleşmelere ait on sekiz tabaka çıkarılmıştır. Bu tabakalarda Hitit devrinin bütün safhaları temsil edilmektedir.
Friklerin geliş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Trakya’dan ve Balkan yarımadasından buraya geldikleri farzedilir. Bu düşünce Friklerin çanak, çömlek sitillerinin Makedonyalılarınkine benzemesinden ileri gelmektedir. Frikler M.Ö. dokuzuncu yüzyıl ortalarında veya daha önceki yıllarda, buraya gelip yerleşmişlerdi. Muhtemelen burası Orta ve Batı Anadolu’ya sınırları uzanan bir devletin başşehri olmuştur. Krallık, Asurlulara yenilmesine rağmen istilaya uğramamış, fakat M.Ö. yedinci yüzyılda Kimmerlerin istilasına uğramıştır. Kimmerler Lidya’lılarla savaşmak için buradan geçmişlerdi. Daha sonraki yıllarda Gordion dahil, bütün Anadolu Pers İmparatorluğuna dahil olmuştur.
Bu devirde de Gordion, Kral yolu üzerinde önemli bir yer, pazar şehri, konaklama yeri olarak önemini korumuştur. Şehir M.Ö. 333’de Pers boyunduğundan kurtulmuştur. Çeşitli mücadelelerin geçtiği bu bölgede M.Ö. 200 yıllarından sonraya ait olabilecek birşey bulunamamıştır. Bundan sonra Gordion önemini kaybetmiş, hemen hemen terkedilmiş durumda kalmıştır.