Yoğurt Göründüğü Kadar Beyaz mı?

Yoğurt Göründüğü Kadar Beyaz mı?

Sütün içindeki glutatyon vücuda giren yabancı, kanser yapıcı maddeleri bağlama özelliğine sahiptir. Zehirlenmelerde yoğurt yedirilmesinin sebebi budur. “‘Îoğu^^çerisinde canlı bakteriler bulunan bir süt ürünüdür. Sütlerin Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus bakterilerinin simbiyotik kültürlerinin tesiriyle laktik asit fermantasyonu sonucu elde edilir.

Yoğurdun içerisinde bulunan laktik asit bakterileri bulundukları yerde kendilerinden başka mikroorganizmaların yaşamasına ve gelişmesine müsaade etmedikleri için yoğurda dayanıklılık kazandırırlar.

Kültür mirasımız

Yoğurdun ilk defa ne zaman, nerede, kimler tarafından ve nasıl yapıldığı hakkında yeterli ve kesin bilgi bulunmamaktadır. Bu konuda birçok görüş olmakla birlikte, yoğurdun çok eski çağlardan beri Orta Asya kavimleri ile İskitlerin mutfaklarında yer aldığı, Ural Dağı etekleri ile Karadeniz ve Hazar Denizi arasında kalan bölgede Türkler tarafından yapıldığı bilinmektedir.

Yoğurtta bulunan maddeler

Yoğurt içerisinde bulunan laktik asit bakterileri sayesinde bazı faydaları bakımından sütten daha yararlıdır. Genel olarak yoğurt yapısında kaliteli protein, karbonhidrat ve lipid (yağ) bulunur. Ayrıca; Kalsiyum, Potasyum, Fosfor, Magnezyum, Folik asit, Niasin, Çinko ve B vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir süt ürünüdür.

Yoğurt göründüğü gibi beyaz mı?

Yoğurt sadece sütten mi yoksa başka katkı maddeleri ile mi yapılıyor? Para kazanma hırsı, gözleri ve gönülleri kör edince insanların sağlık ve manevi değerlerini hiçe sayarak üretilen gıda ürünlerinde her gün yeni bir sahtecilik ile karşılaşılmaktadır.

Birçok üründe olduğu gibi yoğurtta da sahtecilik hat safhadadır. Endüstriyel yoğurtların üretimi sırasında kaynatma işlemi uygulanırken sütün % 30- 40’ı su olarak buharlaşır. Bunun yanında yoğurt yapılırken sütün kreması ayrılır ve süt yağsız kalır. Üreticiler hem su kaybını önlemek hem de ürüne kıvamlı bir yapı kazandırmak, yağ açığını kapamak ve kuru maddeyi yüksek göstermek için başta jelâtin olmak üzere, nişasta, pektin, vb. maddeler katmaktadırlar. Şimdi siz karar verin; her yoğurt göründüğü gibi beyaz mıdır?

Homojenize yoğurt gerçeği

Hazır yoğurtlara kıvam artırması ve su tutması için ilave edilen jelatin çoğunlukla hınzırın kemik ve derisinden elde edilen protein yapıda bir madde olup maliyeti çok ucuzdur. İkincil olarak hazır yoğurtlara, kıvam artırıcı nişasta ilavesi yapılabilmektedir. Diğer bir durum ise, bazı üreticiler hazır yoğurdun maliyetini azaltmak veyahut daha fazla kâr elde etmek için sütün içindeki yağı alarak yerine margarin eklemektedirler. Son olarak yoğurda, şeker veya kanserojen olduğu bilinen Aspartam, Sakkarin gibi tatlandırıcılar ilave yapılabilmektedir. Bu yüzden hazır yoğurt alırken iyi araştırmak gerekir..

Sağlıklı yoğurt evde yapılır

Yoğurt, besleyici değerinin yüksek ve sindiriminin kolay olması; sindirim sistemini düzenlemesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi sebebiyle sofralarda yer verilmesi gereken bir üründür. Fakat endüstri ürünü haline gelen yoğurtlarda

yaşanan taklit ve tağşişler sebebiyle insanların yoğurda bakış açısı değişmiştir. Bu gibi sakıncalı durumlar sebebiyle en sağlıklı olan, insanların kendi yoğurtlarını evlerinde yapmalarıdır.

Evde yoğurt yapmak için evvela katkısız ve sa؛ süt alınmalıdır. Alman sa؛süt tencereye konur. Kaynadıktan sonra soğumaya bırakılır. Parmağı akmayacak kadar soğuduktan sonra süte daha önce yapılmış doğal yoğurttan bir miktar eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır, bir gece beklenir.

Bir gecenin sonunda yoğurt buzdolabına alınır. Buzdolabına alınmadığı takdirde yoğurt laktik asit üretmeye devam eder. Laktik asit arttıkça yoğurt ekşimeye başlar ve peynire benzer bir hal alır. ٠

Biliyor musunuz?

Evde yoğurt yapmak için endüstriyel yoğurtlar kullanılamaz. ٠ UHT sütten yoğurt yapmak mümkün değildir. Ya pastörize sütten ya da taze satılan sütlerden yoğurt yapılabilir. ٠ Süzme yoğurtlardan yeşil su ile beraber B vitamini de çıktığı için besin değeri kaybı olur. Yoğurdu suyu île karıştırıp yemek daha sağlıklıdır.

Neden yoğurt yenilmeli?

önemli bir protein, yağ, vitamin ve mineral kaynağıdır. ٠ Sindirim sistemini düzenler- *Yoğurt bakterilerinin ürettiği antıb]yotıkler ve antimikrobiyal maddeler patojen  saprofit organizmaların gelişimini engeller. ء ٠ vitamini ve kalsiyum sayesinde (çocuk ve gençlerin zihin ve kemik gelişimine yardımcı olur. •Kalınbağırsak kanseri riskini azaltır. • Vücuttaki kolesterol miktarın azalmasına yardımcı •Bağırsağı temizler ve bağırsak florasını güçlendirir. •İshal önleyicidir.

 

 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*