Kendine has özelliği olan bir sanat anlayışı, bir yazı şekli. Gotik yazılar ilk basın denemelerinde denenmiş,çoğunlukla Almanlar tarafından kullanılan bir yazı sitilidir. Avrupa’da ortaçağ sonlarından yakınçağ başlarına kadar kendini kabul ettiren bir sanat anlayışı ve akımına gotik san’atı denmiştir. Bilhassa mimari tarzda hakim olan gotik tarzı, Latin san’atına tepki olarak ortaya çıkmıştır. Mimari’de ilk çıkış yeri Fransa diyenler varsa da Avrupa’nın çok yerinde aynı zamanda rastlanmıştır. Avrupa’nın san’at merkezi kabul edilen İtalya’da ise hiç tesiri görülmemiştir.
Gotik tarzının önemli özelliği sivriliktir. Roma mimarisindeki yaygın kubbeler yerine, dilimli kubbeler, yuvarlak kemerler yerine, sivri kemerler kullanılmıştır. Dini düşüncelerin hakim olduğu yapı tarzında aranan diğer bir husus ise büyüklük ve yücelik hissinin uyandırılmasıdır. Pencerelerin bol olması, çatılardaki okumsu kuleler dikkati çeken diğer özelliklerdir.
Gotik tarzı, yalnız mimarlıkta tesirli olmayıp; süs ve gündelik eşyada, resim ve yazıda, heykelcilikte de etkili olmuştur. Gotik mimarlık ise daha ziyade katedral, kilise, manastır gibi dini yapılarda tesirini göstermiştir.