GÖZ ARDI ETME, YÖNET!

GÖZ ARDI ETME, YÖNET!

ÇOCUK

Son 10 yılda özellikle gençlerin internet kullanımında ciddi bir artış gözlemlenmektedir, 2004 yılında 16- 24 yas aralığında bulunanların internet kullanım oranı % 26,6 iken, 2015 yılında bu oran % 17ye ulaşmıştır, Peki, bu durumu nasıl yönetmeli?

Edilinen bilgiye erişimi hızlandırması, doğru  kullanımı neticesinde zamandan tasarruf edilebiliyor olması, gelişen ve değişen gündemden hızlı bir şekilde haberdar etmesi, dostlarımız ve uzaktaki yakınlarımızla iletişim halinde tutması, ihtiyacımız olan ürünlere erişimimizi mümkün kılması ve daha birçok konuda bizlere yardımcı olmaktadır. Ancak bu süreçler doğru yönetilmediği takdirde, internet faydalı olmaktan çıkarak, kötü bir alışkanlığa dönüşebilmektedir.

Bağımlılık oluşturacak ve internet başında saatlerce tutacak oyunlardan uzak durulmalıdır. Ancak öğretici oyun uygulamaları, zaman disiplininin sağlanması şartıyla kontrollü bir şekilde oynanabilir.

Önce kendimize dikkat etmeliyiz.

Çocuğunun internet kullanımına yön vermek ve iyileştirmek isteyen ebeveynlerin öncelikle kendi internet kullanımlarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Günün 4-5 saatini internet ve telefon başında geçiren bir ebeveynin, çocuklarının internet kullanımı konusunda düzeni sağlaması pek de mümkün değildir. İşleri takip ediyor dahi olsa, bu durum çocuk için kötü bir örnek teşkil edebilir. Bu sebeple; ebeveynler interneti günün sınırlı zamanlarında, belirli amaçlar için kullanmalıdır. Doğru internet kullanımı sağlayan anne ve babalar, çocuklarında da verimli sonuçlar gözlemleyeceklerdir.

Yasaklamak çözüm değil

Çocukların internet kullanımına yasak koymak doğru bir davranış olmayabilir. Unutulmamalıdır ki; er ya da geç, gizli veya aşikâr bu yasak, beklenmedik şekilde ve zamanda ağır sonuçlarla geri dönecektir. Bu yüzden yasak koymak yerine hangi proje, ödev ve etkinliklerin internet üzerinden yapılması gerektiğini, bu etkinlikleri hangi sitelerden ve kaynaklardan elde edebileceğini, gelişimine katkı sağlayabileceği platformları, gündemi takip edebileceği kaynakların listesini, günlük internet kullanım süresinin ne kadar olacağı gibi konularda yönlendirmek gerekmektedir.

Aynı zamanda alınan karar ve yönlendirmeler çocuğun kendisiyle birlikte istişare edilerek yapılırsa çocuğun iç gelişimine katkı sağlanmış, doğruyu ve yanlışı ayırt etme beceresi kazandırılmış olacaktır.

Önemle düstur edinilmesi gereken noktalardan birisi de; değişimin hızlı ve geçici; dönüşümün ise yavaş ve kalıcı olmasıdır. Çocuklar, toplumların uzun vadeli yatırımlarıdır. Dönüşümün en büyük sermayesinin ise; ilim ve sevgi olduğu göz ardı edilmemelidir. İlim ve sevgi doğru aktarıldığı, doğru alındığı sürece sağlıklı sonuçlar verecektir. Aile içi fikir ve gönül birliği sağlayabilmek otokontrol sistemini ortaya koyacaktır.

Otokontrolü sağlayabilmek; yaptırım ve cezaları arka plana atarak, yatırım ve güvenceyi ön plana çıkaracaktır. ^

çocuk 2

Tıpkı elektronik araç gereçler gibi, bilgi teknolojileri ürünlerinin de yanlış kullanılması, olumsuz birçok sonucu beraberinde getirmektedir. İnternetin çocuklar tarafından kullanımının doğru bir şekilde olması için ebeveynlerin, internetin vizyon kazanma ve gelişimin sağlanabileceği tek araç olarak görülmemesi, çocuğun yaşma ve gelişimine uygun sitelere girmesi, internet kullanım saatlerinin kontrol altında tutularak, uyku ve sosyal düzenini bozmayacak saatlerde kullanımının sağlanması gibi hususlara azami derecede dikkat etmeleri gerekmektedir.öğretmeye gayret gösterilmelidir. Bunu sağlayabilmek adına ebeveynler şu hususlara dikkat etmelidirler.

  • Çocuğa؟ internet kullanımına dair basit kurallarla anlatmak
  • İnterneti hangi yönüyle kullanması gerektiğini doğru şekilde sebepleri ile birlikte izah etmek
  • Yanlış kullanmanın mahzurlarını ifade etmek
  • İnternet kullanımını çocukları ile birlikte yapmak, eşlik etmek
  • Çocuğun kendisine faydalı şeyleri nasıl seçeceğini öğretmek

Çocukların internet kullanımının en verimli yanı şüphesiz ki eğitim destek dokümanları ve kişisel gelişim kaynaklarıdır. Ödev ve etkinliklerde ihtiyaç duyulan internet sitelerinin listesi çıkarılarak çocuğa verilmesi, çocuğun internette alakası olmayan bilgi ve yorumlarla karşılaşmasını engeller.

AĞACI YASKEN EĞİN Kİ KIRILMASIN

“Ağaç yaş iken eğilir” atasözüne binaen bilinçli internet kullanımını çocuklara erken yaşta öğretmeye gayret gösterilmelidir. Bunu sağlayabilmek adına ebeveynler şu hususlara dikkat etmelidirler.
• Çocuğa؟ internet kullanımına dair basit kurallarla anlatmak

 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*