Genellikle su taşıma ve ısıtmaya yarayan, şekil olarak testiye benzer, boyun kısmı ince ve uzunca, kulplu bir kap. Ağızları umumiyetle geniş ve kapaklıdır. Büyük ve küçük olarak iki kısma ayrılan güğümlerin su, süt, salep, kahve, mürekkep güğümleri gibi çeşitleri de vardır. Bunların içerisinde su, salep,bozacı güğümleri büyük, diğerleri küçük tiptir. Su güğümlerinde suyu düzgün akıtmak için bir oluk bulunur. Pekmez, kahve ve salep güğümleri birbirine benzer. Bunların içinde yalnız pekmez güğümlerinin ağzında oluk yoktur. Kahve güğümleri eskiden konaklarda
birçok kişiye hizmet etmek icap ettiğinde kullanılırdı. Salep güğümleri ise, altında mangala oturtulmak için yeri olan bugün de kullanılan güğümlerdir. Bunlardan başka mürekkep saklamak için kullanılan güğümler de vardı. Oluksuz olan bu güğümlerin kapağı sıkı sıkıya otururdu. Eskiden pirinç, gümüş, bakır hatta altından yapılan güğümler, günümüzde umumiyetle alüminyum ve galvanizli tenekeden imal edilmektedirler. Bugünkü güğümlerin en yaygın olarak kullanılanları, alüminyumdan yapılan su ve süt güğümleridir.Eskiden güğümlerin üzerleri kakma, çakma, kalem veya hat ile bazıları da civa yaldızı ile süslenirdi. Bu tip güğümler çeyizlerin ihmal edilmeyen bir eşyasıydı.
Antika güğümler çok kıymetlidir.Bugün dünyanın çeşitli yerlerindeki müzeleri süsleyen güğümler Türk-îslam sanatının güzel örneklerinden kabul edilmektedir.
GÜĞÜM
25
Tem