wiki

GÜNAH

Dinin suç saydığı iş, davranış. Günah, farsça bir kelime olup, Arapçada “ma’siyet, zenb” kelimkelerinin karşılığı­
dır. Lügatte, “îsyan, karşı gelme, suç, kabahat.” manalanna gelir. Dinde, Allahü teâlânın ve Peygamberlerinin emir ve yasaklanna aykın düşen her davranışa ve fiile günah denir. Dinde, işlenen fiilin günah ve suç olabilmesi için, bunu yapanın akıllı ve erginlik yaşına girmiş ve kendisinin isteği ile yapmış olması lazımdır. Bütün dinlerde,Allahü teâlâ tarafından gönderilen kitaplarla,günah olan fiiller açıklanmıştır.

Yahudilikte Günah: Bu dinin kitabı olan Tevrat’ta ve inananlara yapması bildirilen 10 emirde “Evâmir-i aşere’ de” günah olan fiiller bildirilmiştir. Bunların başlıcaJarı,puta tapmak (Allaha ortak koşmak), boş ve yalan yere yemin etmek, Cumartesi günü çalışmak, hırsızlık yapmak,haksız yere adam öldürmek, nikahlanmadığı yabancı kadınla zina yapmak, ana-babaya saygısızlık göstermek, rüşvet, dolandırıcılık ve tefecilik ile elde edilen faiz ve kumar paralarını almak, putlara kurban kesmek,kesmeden öldürülen hayvanları yemek, domuz eti yemek v.s gibi fiillerdir. Bugün aslı bozulan bu dinde, günah sayılan birçok fiiller ve davranışlar yahudiler tarafından yapılmakta ve mübah sayılmaktadır.

Hiristiyanlıkta Günah: Hıristiyanlık da hak, gerçek bir din idi. Allahü teâlâ tarafından gönderilen Incil kitabı ile dinin esasları ve yapılması yasak edilen işler açıklanmıştı. Bu dinin aslı da, hazreti İsa’ya (a.s) inanmayan ve O’na düşmanlık yapan Yahudiler ile, fanatik papaslar tarafından değiştirilip bozulmuştur.

Hıristiyanlıkta da, Allaha şirk koşmak, haksız yere adam öldürmek, lüzumsuz ve yalan yere yemin etmek,Allah’ın verdiği emirlere karşı gelmek, evlendiği kadını boşamak, dedikodu etmek, yalan söylemek ve yalan yere şahitlik yapmak, domuz eti yemek ve alkollü içkiler içmek başlıca günah olan işlerdendir. Sonradan bazıları­ nın günah olduğu İncil’den çıkarılarak değiştirilip unutuldu.

İslanıiyette Günah: Allahü teâlânın ve Peygamber (s.a.v) efendimizin emirlerine uymamak, haram ve mekruh olan yasaklardan sakınmamak günahtır. Günahlar,“küçük ve büyük günah” diye ikiye ayrılmışlardır.Bununla beraber, küçük günahlardan da büyük günah gibi kaçınmak, hiçbir günahı küçümsememek gerekmektedir.Çünkü Allahü teâlâ, günahları sebebiyle kullarından intikam almaktadır. Gazabını, intikamını günahlar içine saklamıştır. Küçük sanılan bir günah, intikamına,gazabına (azap yapmasına) sebep olabilir.İmandan ayrılmaya sebep olan küfür (Kâfir olmak)günahı ile, sapık inançlara yol açan bid’at (Peygamberlerimizin ve Esbabının inandığından başka bir inanış)
günahından başka günahlar ikiye ayrılır:

I- Allahü teâlâ ile kul arasında olan günahlardır:İçki içmek, domuz eti yemek, namaz kılmamak,Oruç tutmamak gibi. Bu günahların büyüğünden ve küçüğünden çok sakınmalıdır, resulullah (s.a.v) efendimiz buyurdu ki: “Bir zerrecik, (Yani çok az) bir günahtan kaçınmak, bütün cin ve insanların ibadetleri toplamından daha i y i d i r Günahların
hepsi, Allahü teâlânın emrini yapmamak olduğundan büyüktür. Fakat bazısı küçük görünür. Mesela, yabancı kadına şehvetle bakmak, zina yapmaktan daha küçüktür. Bir küçük günah yapmamak bütün cihanın nâfile ibadetlerinden daha sevaptır. Çünkü nafile ibadet yapmak,farz değildir. Günahlardan kaçınmak ise, herkese farzdır.
Her günahı yaptıktan sonra, tevbe etmek de farzdır. Her günahın tevbesi kabul olur. İmam-ı Gazâlî hazretleri (Kimya-ı Seâdet) kitabında diyor ki: “Şartlarına uygun yapılan tevbe, muhakkak ki kabul olur. Tevbenin
kabul edileceğinden şüphe etmemelidir. Tevbenin şartlarına uygun olup, olmadığında şüphe etmelidir.” Tevbe
edilmeyen herhangi bir günahtan, Allahü teâlâ intikam alabilir, sonsuz olarak azap edebilir.

II- Kullar arasındaki Günahlar: Bu da beş çeşittir;

1-Bir şahsın, bedenine karşı işlenen günahları olup, dövmek,öldürmek, bir uzvunu kesmek ve benzeri can yakmalardır. Bunda zarar, bedene ve cana olmaktadır.
2- Şahsın malına karşı işlenen günahlar olup, gasp,rüşvet, hırsızlık, hıyanet ve benzeri mal ve para ile alakalı olanlardır. 3- Bir şahsın cemiyetdeki hürmet ve şerefiyle oynamak, günah olup, gıybet, iftira, ayıplamak gibi kötü hallerdir. 4- Kişinin dinine ait olan inanç ve davranışların aksini söyleyerek, onu ta’n etmek, kötülemektir.
5- Bir kişiye, zina gibi kötü isnatlarda bulunmak.

Kullar arasında olan günahlar, Allahü teâlâ’ya karşı işlenen günahlardan daha şiddetlidir. Bunlara tevbe etmek için, ayrıca o kulu hoşnut etmek, razı etmek de lazımdır. Hadisi Şerifte: “ Gizli yapılan günahın tevbesini gizli yapınız! Aşikâre yapılan günahın tevbesini açıkça yapınız! Günahınızı bilenlere, tevbenizi duyurunuz99 buyuruldu.
Büyük Günahlar: Büyük günahların sayısı ve tarifi hakkında çok açıklamalar yapılmıştır. Ebû Tâlib-i Mekkî, (Kûtul-Kulûb) kitabında diyor ki: Büyük günahları hadis-i şerif ve Sahâbenin sözlerinden topladım. Onyedi büyük günahı buldum.

Kalp ile işlenen günahlar dörttür:

1- Allahü teâlâyaşirk (ortak) koşmak,

2- Günaha ısrar etmek,

3- Allahüteâlâ’nm azabından emin olmak,

4- Allahü teâlâ’nın rahmetinden ümit kesmek, [Kalb kırmak da önemli günahdır.]

Dil ile işlenen günahlar dörttür:

1- Büyü (Sihir) yapmak,

2- Yalan yere şahitlik yapmak, yalan yere yemin etmek. Büyük günahların üçü mide ile ilgilidir. Bunlar, şarab ve diğer alkollü içkiler içmek, haksız yere yetim malı yemek, faiz yemek.

İkisi ise; Zina ve livatadır. El ve ayakla işlenen büyük günahlar ise, hırsızlıjc yapmak, haksız yere adam öldürmektir. Düşman karşı­sında harp esnasında kaçmak büyük günahlardandır.Bir de bütün uzuvlar, bütün vücutla yapılan günah vardır ki o da ana ve babaya itaat etmeyip isyan etmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir