Osmanlı Devlet Teşkilâtı’nda Kapıkulu süvarisini teşkil eden altı bölükten, Gureba-i Yemin ve Yesar bölüklerinin adı. Gureba, garib kelimesinin çoğulu olup, yabancı, kimsesiz, misafir mânâsındadır. Orta Doğu memleketlerinden gelerek Osmanlı topraklarına sığınan veya müslüman olup, savaş meydanlarında büyük kahramanlıklar gösterenlerden seçilenler ve Galata, İbrahim Paşa, Edirne Saraylarından çıkanlardan meydana gelen süvari sınıfıdır.
Gureba-i Yemin ve Yesar, sağ ve sol garipler demek olup, “aşağı bölükler” adı da verilirdi. Sefer esnasında merkez kolunda her gece otağ ve ağırlıkları korurlardı. Savaş esnasında en önemli vazifeleri Sancağı Şerifin korunması idi.
Gureba-i Yemin, merkezin sağ yanında ve ordunun sağ kolunu korumasından sorumludur. Bayrakları sarı ile beyazdır. Guraba-i Yesar, sol kolu meydana getirip, Sancağ-ı Şerifi korurdu. Bayrakları yeşil ile beyazdır. İki bölüğün de silâhlan bir pala, bir mızrak ile eğerin başına asılı, “Gaddare” adı verilen kılıçtı. Osmanlı başkentinde kışlaları yoktu. İstanbul, Edirne ve Bursa etrafındaki köy ve kasabalara yerleştirilm işlerdi. İstanbul’da bulunanlar, evli ise evlerinde, değilse hanlarda ikâmet ederlerdi.
Her iki bölükte, hükümdarın bizzat katıldığı savaşlara katılırlardı. Guraba-i Yemin ve Yesar’ın ayn ayrı ağası, kethüda, kethüda yeri, kâtip, kalfa adlarıyla anılan büyük ve başçavuş, çavuş rütbelileri vardı. Maaşları kıdem ve ehliyete göre olup, divandan memur alıp,Vezir-i Azam’ın huzurunda dağıtılırdı. İki bölük de,Yeniçeri ocağı’nın kaldırılmasından sonra 1826 tarihinde,gümrükten bir miktar maaş bağlanarak emekli edilip, tarihe karıştılar.