Genel

Haçlı Seferleri

Haçlı Seferleri

1

Birinci Haçlı seferinin hedefi olan Kudüs, Haçlıların aylarca süren hazırlıklarından sonra kuşatılıp, Temmuz 1099’da alındı. Selahattin Eyyubi tarafından 1187’de geri alınıncaya kadar, Haçlıların elinde kaldı.


Üçüncü Haçlı seferi, Selahattin Eyyubi’nin Kudüs’ü geri alması (١ 187) üstüne ٦ 1 88-1192 arasında yapıldı. Fran- sa Kralı Philippe Auguste, İngiltere Kralı Arslan Yürekli Richard ve Almanya imparatoru Kızılsakal friedrich II komutasındaki Haçlı orduları, Anadolu’da Kılıç Arslan karşısında birçok yenilgiye uğradılar ve Eriedrich II, Si- lifke suyunda boğularak öldü. Philippe Auguste ve Ric- hard, uzun bir kuşatmadan sonra Akkâ’yıaldılar. Philip- pe Auguste’ün ülkesine dönmesinden sonra Kudüs’ü almayı başaramayan Richard, Selahattin Eyyubi’yle ba- rış yaparak (١ 192) geri dönmek zorunda kaldı.

Dördüncü Haçlı seferi, 1202-1204 arasında, gene Ku- düs’ü geri almak savıyla yapıldı. Ama Haçlılar, İstanbul’u işgal edip, İstanbul Latin imparatorluğu’nu kurdu-

Beşinc¡ Haçlı seferi, dördüncü Haçlı seferinin, amacıyla ilgisiz bir biçimde sonuçlanması üstüne 1217-1221 ara- sında yapıldı. Macar Kralı Andraş ll’nin 1217’de Akkâ önlerine ulaşıp hiçbir başarı elde edemeden geri dön- meşinden sonra Haçlılar, Kahire önlerinde büyük bir yenilgiye uğradılar (1219).

Altıncı Haçlı seferi, ١ 228-1229 arasında, imparator ۴؛٢’ edrich ll’nin yönetiminde yapıldı. Friedrich II, Sultan Melik Kâmille anlaşarak (1229), Kudüs’ün büyük bölü- münü elde ettiyse de, papanın anlaşmayı onaylama- ması üstüne ülkesine döndü; Sultan Baybars da kenti

Yedinci (1247-1250)ve Sekizinci (1268-1270) Haçlı seferleri de başarısızlıkla sonuçlanınca, hıristiyan- ların Doğu’da ellerinde tutabildikleri son kentler de düştü ve XIII. yy. sonlarında Haçlı seferleri sona erdi. Ama o tarihten sonra, XIV. yy’da hıristiyanların ١ 344’te İzmir’i almalarıyla, ٦ 365’te de İskenderiye’yi yağmala- malarıyla sonuçlanan savaşlar da birerHaçlı seferi özel­liği taşıdı. Ayrıca, Türkleri Avrupa’dan çıkarmak için Os­manlIlara karşı düzenlenen ve tümü hıristiyan kuvvetle­rinin bozgunuyla sonuçlanan Sırp Sındığı (1364), Birinci ve İkinci Kosova (1448) savaşları, vb. birçok savaş da, birçok tarihçiye göre, birer Haçlı seferiydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir