HASTALIK VE TEDAVİLER

HASTALIK VE TEDAVİLER

Hastalık Nedir? Sağlığın zıttı, hastalıktır. Sağlığın bir veya birkaç sebepten dolayı bozulduğu durumdur. Vücudun veya herhangi bir organın, fonksiyonunun bozulmasıdır.

Tıbb-ı Nebevi’ye göre, hastalık kişinin günahlarının ortadan kalkmasını sağlar, gelecek için bir ders veya öğüt verir. İnsan Allah’tan sağlık ve afiyet istemelidir. Eğer kaderinde hastalık varsa buna da rıza göstermeli ve sabretmelidir.

Hastalık, insanın tevbe etmesi, Rabb’ine karşı sadakati, günahlarının affi ve derecesinin yükselmesi için çok önemli bir etkendir.

Hastalık, günahkârlar için bir ceza; günahlardan tövbe edenler için bir temizlik; temizler için ise derecelerinin yükselmesidir. Bu cümlelerden anlaşıldığı üzere, insanın her halindeki hastalığının önemli fonksiyonları vardır.

Hastalığın Sebepleri

Öfke, sıkıntı, keder ve utangaçlık, aşırı sıcak ve soğuk, yanlış beslenme, kazalar ve yaşlılık vücudun hasta olmasının sebeplerindendir.

Bunlar Tıbb-ı Nebevi’nin o günün şartlarında ifade ettiği hastalık sebepleridir. Günümüzde hastalıkların nedenleri arasında değişik birçok faktör vardır. Teknolojinin ve medeniyet değişiminin getirdiği ve getireceği farklılıkların yaşanması ise son derece doğaldır.

Farklı bakış: Hastalık bize dönen kazançtır.

Sıkıntılar ve zorluklar gibi hastalıklar da insanı imtihan eden ve verdiği tepkileri ölçmeye yarayan önemli bir faktördür.

“Hastalandığım zaman bana şifa veren O’dur” âyetinde de belirtildiği gibi, şifanın Allah tarafından verildiği ifade edilir. Aynı şekilde birçok hastalığın yine bize özel birer uyarı ve bizdeki negatif enerjileri ortadan kaldıran birer yardımcı olduğu düşünülebilir.

Bir hadiste Peygamberimiz, ‘Allah kime hayır murat ederse ona musibet verir’ buyurmuşlardır. Bu hadisle, yaklaşımın farklılığı belirginleşmektedir. Peygamberimiz bir hadislerinde, ‘Şüphesiz ki Allah katında bir insana yüksek derece verildiğinde, insan bu dereceye ameli ile (yaptığı iyi işlerle) ulaşmaya hak kazanamazsa; yüce Allah o kimsenin vücudunda, malında ya da çocuğunda bir bela meydana getirir. Sonra bu belalara karşı o insanda sabır yaratır ve nihayet böylece katında verilen yüksek dereceye ulaştırır’ buyurmuşlardır.

İslam Peygamberi hastalara yaklaşımında onların moral bakımından hep iyi olmalarına özen göstermiştir. Takdir edilir ki birçok hastalık insanın moralinin azalması, ardından bağışıklık sisteminin zayıflaması ile daha kolay ortaya çıkmaktadır. İnsanın hastalığa yakalanması normaldir. Ama ona yaklaşımı bozuk ise iyileşme döneminin mutlaka olumsuz yönde etkilenmesine neden olacak ve hastalığı kronikleştirecektir.

Peygamberimiz, ‘Mümin kimse hasta olduğu zaman, demirin pasını maden eritme ocağının giderdiği gibi, yüce Allah da onun günah kirlerini giderip temizler’ buyurarak yaşanılan hastalığın aslında birçok açıdan farklı kazanım ve fırsatlar sunduğunu ifade etmektedir.

Tedavi Hakkında

İnsanların tarih boyunca kullandıkları ve halen de kullanmaya devam ettikleri binlerce değişik tedavi yöntemi vardır. Burada önemli olan hangi hastaya hangi tedavinin uygulanması gerektiğine karar vermektedir. Midesi ülserden delinmek üzere olan bir kişiye bitki tedavisi vermek ne kadar anlamlı olabilir? O hasta acilen ameliyata alınmalı ve hastalığından kurtulmalıdır. Boyun ve bel fıtığı olan, ama çok şiddetli şikayetleri bulunmayan bir kişiyi acilen ameliyata almak da aynı derecede anlamsızdır. Ticarî kaygılar ön planda tutulmayarak adil olunduğunda, mutlaka herkesin kendisi ve bir başkası için gerekli olan tedavi yöntemini bulabileceğine inanıyorum. Peygamberimiz, “Ey insanlar! Tedavi olunuz! Çünkü yüce Allah, şifasını vermediği hiçbir hastalık yaratmamıştır” buyurmuşlardır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*