Masaj Yapmanın Önemi

Masaj Yapmak

Masaj; el ve bazı yardımcı aletlerle vücudun değişik bölgelerinin basınca maruz bırakılmasıdır. Tıbbî açıdan masajın yararları oldukça fazladır. Dokularda birikmiş toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Kan ve lenf dolaşımının düzenlenmesini sağlar. Eklem ve adale ağrılarının giderilmesinde, zihnin ve ruhsal gücün durağanlaştığı dönemlerde çok faydalıdır. Özellikle ayak altı masajı olan ve refleksoloji olarak bilinen masajın muhteşem faydaları vardır. Yakın çevreme ve bazı özel hastalarıma uygulamış olduğum bu masaj şeklinin çok memnun bırakıcı etkilerini gözlemleme şansım oldu.

Peygamberimiz zaman zaman sahabilerine kendisine masaj yapmalarını istemişdir. “Ey Ebu Zeyd! Yakın gel, sırtıma masaj yap” buyurmuşlardır. Ayrıca yorgunluk ve bazı hastalık hallerinde masaj yaptırılmasını tavsiye etmişlerdir.

Ortam Değişimi

Yaşamın değişik zamanlarında her insanın ortam değişimi yaparak rahatlamaya, o farklı ruhsal ve zihinsel arınmayı yaşamaya ihtiyacı vardır. Çalışanların senelik izinleri, mahkumların ve askerlerin ev izinleri, hastaların senatoryumlara alınarak orada bol oksijenli bir ortamda tedavi edilmelerinin temel mantığında hep ortam değişiminin faydalarından yararlanma düşüncesi vardır. Bu yüzden Peygamberimiz ‘Seyahat ediniz ki sıhhat bulasınız’ buyurmuşlardır. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’de, ‘Teryüzünde dönüp dolaşın da, Allah ilk baştan bu dünyayı nasıl yaratmış iyice bir düşünün! İşte Allah bundan sonra aynı şekilde ahiret hayatını da yaratacaktır. Gerçekten Allah her şeye kadirdir’ buyurulmuştur. Peygamberimiz, ‘Taylaya çıkınız! Mevsim rüzgarlarını (güzel havalarını) koklayıp teneffüs ediniz! Kuytu ve güzel yerlerinde de konaklayınız!..’ buyurmuşlardır. Sahabelerden hasta olanlara, özellikle zaman zaman yaylalara çıkarak dinlenmelerini tavsiye etmişlerdir. Kendi uygulamalarında da, yaşamının sıkıntılı dönemlerinde yalnız başına kalarak bu yöntemi denediğine dair birçok örnekle karşılaşmak mümkündür. Günümüzde herkesin kullandığı “Tebdil-i mekanda ferahlık vardır” sözü, ortam değişikliğinin önemine işaret etmektedir.

 Aktif Dinlenme

Hepimizin sürekli yaptığı işlerden sıkıldığı, usandığı zamanlar olmuştur, insana sürekli aynı işi yaptırmak ve onun hiç sıkılmamasım sağlamak imkânsızdır. Aynı işi yapmak, aynı arabaya binmek, aynı yemeği yemek, aynı giysiyi giymek bir süre sonra insanı hem sıkar ve hem de artık yormaya başlar. “(O halde) bir işten boşalınca hemen (başka) bir işe koyul” âyetinin anlamı da tam burada bizim anlatmaya çalıştığımız farklı iş ve uğraşların önemine değinmektedir. Farklı iş ortamlarında çalışmak, çalışanların motivasyonu açısından rotasyona tâbi tutulması ve görevlerindeki bazı değişikliklerin temel nedeni de bu düşüncedir. Aktif dinlenme; tamamen tüm işlerden elini çekip, tembel bir şekilde yatıp uyumak anlamına gelmez. Uyumak elbette dinlenmek için önemlidir. Ama ‘zihnen, ruhen ve bedenen tam aktif dinlenme1 uğraş ve ilgi alanlarındaki değişimlerle mümkündür.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*