Genel

Hayrullah Efendi

Hayrullah Efendi

Hayrullah Efendi

Hayrullah Efendi

Hayrullah Efendi

Türk tarihçisi ve yazarı (İstanbul 1820-Tahran 1866). Hekimbaşı Abdülhak Molla’mn oğlu olan (şair Abdülhak Hamit’in de babasıdır) Hayrullah Efendi (Hekimba­şı Hayrullah Efendi, Küçük Hayrullah Efendi de denir), önce ilmiye mesleğini seçerek medrese öğrenimi gör­dü. Daha sonra Tıbbiye’yi bitirip (1844), ilmiye mesle­ğinden ayrılarak, Maarif ve Ziraat meclislerinde üyelik, Encümeni Daniş ikinci başkanlığı, Meclisi Vâlâ üyeliği (1837), hekimbaşılık yapıp, 1859’da Tıbbiye Mektebi nazırlığına atandı. Çeşitli görevlerden sonra, Tahran büyükelçiliği yaparken öldü.

Hayrullah Efendi tarih, coğrafya, tıp, tarım, vb. alan­larda ürün vermiş, özellikle tarihçiliğiyle dikkati çekmiş­tir. Ayrıca, Türkiye’de ilk tiyatro oyununu (müsvette ha­linde bulunmuştur) yazmıştır.

Başlıca yapıtları: Devlet-i Alie-i Osmaniye Tarihi, Vekayi-i Mısriye (1860), Mesail-i Hikmet(1849), Bey- t-i Dihhani(]849), Avrupa Seyahatnamesi(basılmamış- tır), Hezar Esrar(amcası Mustafa Behçet Efendi’nin ilaç­larını anlatır; (1866). Hikâye-iİbrahim Paşa ve İbrahim-i Gülşeni (4 perdelik trajedi).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir