wiki

Helsinki

Helsinki

1

Finlandiya’nın başkenti ve en büyük kenti. Finland¡- ya’nın güney kesiminde, Finlandiya körfezine uzanan küçük bir yarımadada yeralan Helsinki’nin (İsveççe Helsingfors), nüfusu 492 400’dür (çevre belediyelerle 900 000’den çok). Hemen açığındaki bir dizi adanın rüzgârlardan koruduğu limanı kış aylarında buz tutarsa da, trafiğin sürmesi buzkıranlarla sağlanan kent, liman etkinliklerinin (Finlandiya dış ticaretinin yarısı, Helsinki limanından yapılır) yanı sıra, önemli bir öğretim (Helsin­ki Üniversitesi) merkezidir. Ayrıca, Başkanlık sarayı, Parlamento sarayı, ortodoks katedrali, planlarını Eliel Saarinen’in çizdiği gar binası, vb. etkileyici yapılarıyla, önemli ölçüde turist çekmektedir. Aynı zamanda da ül­kenin başlıca sanayi merkezidir: Makine yapımı; tersa­neler; besin ve kereste sanayileri; vb.

1550’de, ülkenin İsveç tarafından yönetildiği dö­nemde kral Gustav I’in buyruğuyla kurulan Helsinki, İs­veç’in Baltık denizindeki egemenliğini sürdürmesi için bir askerî üs olarak gelişti. 1809’da Rusya’ya bırakılıp, Rusya’nın Finlandiya eyaletinin merkezi olunca (1812) gelişmeye başladı. Büyük bölümü XIX. yy’da yapılıp, Finlandiya

bağımsızlığını ilan edince ülkenin başkenti oldu (1917). Rusya-Finlandiya Savaşı sırasında (1939- 1940) yoğun biçimde bombalandı ve eski SSCB, 1956’ya kadar, limana girişi denetleyen Porkkala yarı­madasını elinde tuttu.

1

Helsinki’de büyük ortodoks katedralinden (1830-1852) ve limanın bir bölümünden görünüş. Katedral, Alman mimarı Carl Ludwig Engel tarafından yeni klasik üslupta yapılmıştır. Yapılarından çoğu bölgede çıkarılan açık renkli granitle yapılmış olduğundan, Helsinki’ye “Kuzeyin beyaz kenti” denir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir