Genel

HEMODBOMOGBAF1 i, (fr. hemodromo-graphıe den)

HEMODBOMOGBAF1 i, (fr. hemodromo-graphıe den), Fizyol. Belli bir damarda kanın akış hızını ölçmeğe yarayan metot. (Dc-neysel tıp ve fizyolojide hemodromografi çeşitli debimetrelerle yapılır. Bunlar kan dolaşımına bağlanınca dolaşımın hızında ve kanın fızıko- simik niteliklerinde değişikliğe sebep olmamalıdır.) [lJ
HEMODROMOMETRE i. (fr. hemodromo-mitreâen). Fizyol, Damarlarda (atardamar, toplardamar) kanın akış hızını ölçmeğe yarayan alet, (l)
HEMOFİL sıf. ve i. (fr. hemophili’den). Pa-tol. Hemofili hastalığına tutulan, (l)
HEMOFİLİ i. (fr. hemophilie’den), Kanın pıhtılaşmasındaki bir bozukluğa bağlı kanama hastalığı. Bk. ansİkl.
— ansİkl. Hemofili, erkeklerde görülen, fakat kadınlarla soydan geçen ailevî bir kanama hastalığıdır. Deride, mukozada ve eklemlerde kanamalarla kendini belli eder eklemlerde olursa zaman ankilozlara yol-açar. Hemofilinin biyoloji özelliği pıntılaş-ma zamanının uzaması, pıhtılaşma sırasında harcanan protombin miktarının azalmasıdır. Oysa kanama müddeti, plaket sayısı, pıhtının büzülmesi, hattâ protrom-bın miktarı normaldir. Kanamaların tedavisi, önemli miktarda tam kan veya plazma verilmesini gerektirir. Bunlar hastaya kendinde olmayan hemofiliyi önlevici globülint sağlar.
— Veı. iğdiş hemofilisi, atlarda görülen bir kanama durumunu anlatmak için pek de yerinde olmayarak kullanılan terim. (Hayvan ağaç kıskaçla iğdiş edildikten 10-60 gün sonra, vucudunun çeşitli yerlerinde durdurulamayan ve sık sık nükseden kanamalar olur.) [l]
* i. (fr. hemophıalmie’den). <joz bil. Gözde kan toplanması. Eşanl. he-MALOPI.
ansİki.. Hemofıalmi çoğu zaman tir travmadan veya damar tabakadaki kan damarlarının kendi kendine yırtılmasından ileri S an azsa hiç bir iz bırakmadan kaybolabilir, fakat önemli miktarda kan toplanması görmeğe engel olacak derecede donukluğa yolaçabilir. (l)
HEMOGLtAZ i. (yun. haima, kan ve gloios. ökse > fr. hemogliase> dan). Patol, Eskiden damar sertleşmesinden veya ateromdan ileri getdıgı sanılan birçok belirtiye yolaçan kan değişikliklerinin tümü.
~ıı^s,KI” Hemogliaz’ın temel biyolojik tize Ilığı plazmadaki globülinlerin goğalmas’ı (bazı olaylarda bu proteinler normal miktarlarının beş, hatta altı katına çıkar) ve bunun yanı sıra kanda yapışkanlığın artması, dolaşımın yavaşlaması ve kanda potasyumun artmasıdır (kaliemi). Bu değişikliklerin tümü, baş ağrılarına, sindirim bozukluklarına, yemeklerden sonra uyuklamağa, unutkanlığa, hattâ bazı hekimlere göre birçok enfarktüs ve kanama olaylarına sebep olur. Buna karşılık klasik teorilerin çoğu enfarktüsün kandaki değişikliklerden çok damarların çeperindeki bir hastalıktan ileri geldiğini one sürer; bazıları da her iki sebebe birden yer verir, (l)
_

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir