Genel

HEMODtLtlSYON i. (fr. hemodUution’dan).

HEMODtLtlSYON i. (fr. hemodUution’dan). Patol. İçindeki hücrelere ve trimiş maddelere oranla kan plazmasındaki su miktarının artması. Eşanl. hİdkemî.
— ANSİKL. HemodUüsyon’ia, bîr milimetre küpe isabet eden alyuvar ve akyuvar sayısında azalma görülür. Bu durum va hücre kaybından (kanamalar)» ya da şırınga edilen Plazma veya tuzlu eriyiklerin toplam kan hacmini artırmış olmasından ileri gelir. Suyun fazlası, dolasan sıvılarda kalacak yîr-de, dokulara yayılırsa hiperhidratasyon meydana gelir, (l)
HEMÖDİNAMİK i. (fr. hemodynamique ten). Kan kütlesinin çeşitli bölge veya or-sanlardaki hareket ve dağılımında rol oynayan etmenleri inceleyen fizyoloji dalı, (l) HEMODİNAMOMETHE i. (fr. himodyna-momeire’den). Fizyol. Damar içindeki kan basıncını ölçmeğe yarayan manometre. (Ludwig tarafından üzerinde değişiklik yapılan Poıseuılle hemodinamometresi sadece labo-ratuvarlarda kullanılabilir. Pratikte bunan yerme sfigmotnanometreler kullanılır.) [l] HF.MODIN’AMOMETRt ]. (frr hemodyna-momttrıe den). Atar ve toplardamarlar içindeki kan basıncını ölçmeyi konu edinen fizyoloji dalı.
ANSİKL. Sistol basıncına en yüksek, diyastol basıncına en alçak kan basıncı denir Kan basıncı atardamarlarda her zaman vardır. Kalbe yaklaştıkça daha da artar; kalbe yakın toplaıdamarlarda ise sıfıra yaklaşır; hattâ (açık hava basıncına oranla) daha da düşük olabilir, (l) HEMODİYAGNOSTİK j. (fr. hemodiagnos-tique ten). Tıp. Kan muayenesiyle elde edilen teşhis. ■
— ansIkl. H e tnodiya gnostik’ieı arasında,
■L, Brumpt tarafından geliştirilen ve sero-dıyagnostık’ın yerini tutan teknik başta ee-lır. (l)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir