Genel

Hiç okuma engelli diye bir kavram duydunuz mu?

Görme engelli, yürüme engelli, işitme en­gelli gibi kavramları pek sık duyarız. Peki, hiç okuma engelli diye bir kavram duydunuz mu? Günümüzde okumak için o kadar engel var ki saymakla bitmez. Hiçbir okuma engeli olmadığı halde okumayan insanlara işte fırsat.hiç okuma engelli diye bir kavram duydunuz mu.

Antalya’da bir grup gönüllü tarafından görme ve işitme engellilerin kitap okuyabil­meleri için geçtiğimiz ay anlamlı bir çalışma yapıldı. Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesinde oluşturulan “gör-işit” bölümüyle 2 binin üzerinde kitap seslendirildi. Görme engelli oldukları için kitap okuyamayan kitapsever­lere bu sayede seslendirilen kitapları dinle­me imkânı sunulmuş oldu.

Proje engelli insanlarımız açısından dü­şünüldüğünde kitabın amacına ulaş- adma atılmış güzel bir

adım. Okumak hayatın vazgeçilmez bir tadı olduğu gibi, dinlemek de hayatımızda vaz­geçemediğimiz bir güzelliktir. Her zaman konuşmaktan ziyade susma tercihimiz ol­muştur. “Sessizliği dinlemek” diye tabir et­tiğimiz içimize huzur veren bu uygulamayı neden kitap okumak için yapmayalım ki…

Buradan genç müteşebbislere de sesleni­yoruz, müzik dinleme eylemini kitap dinle­me geleneğine çevirebilirsiniz. Her zaman belki kitap okumaya fırsat bulmak kolay değil. Her zaman kitap okumak isteği de duyulmayabilir. Bazı kitaplar ise okumaktan çok dinlenmek istenebilir. Böyle durumlarda kitap dinlemeyi kim istemez ki.

Küçükken anneler nasıl ki çocuklarına uyumadan önce hikâyeler okuyorsa büyük­lere de kitap pekâlâ okunabilir. Nitekim Osmanlı Sultanlarından Sultan ikinci Abdülhamit Han kitap okumayı çok sevdiği gibi, kitap dinlemeyi de çok seven bir padişahtı. Tarih, Edebiyat, roman yahut seyahatnameleri saray görevlilerine okutur, kendisi dinlerdi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir