Sağlık Bilgisi

IHLAMUR AĞACI HANIMELİ

IHLAMUR AĞACI HANIMELİihlamur-agaci
Arabçası : Zeyzefûn, Mahleb. Farsçası : Zeyrefûn. Lâtincesi : Tilia Sylvestris, Linden. Yetiştiği yer ve çeşitleri: Nemli yerlerde, seyrek ormanlarda yetişir. Kullanılan maddesi: Çiçekleri, kabuğu.

Tıbbî özellik ve Faydaları: a) Bir çok çeşitleri vardır. Temmuz-Ağustos aylarında toplanır ve güneşte kurutulur. Fazlası iç organlara ve beyne zararlı ise de muslihi Turunç veya Riba (Kırmızı Renk Üzümüdür.) Bedeli ise acı bademdir. b) Ihlamur çay gibi haşlanarak içilirse, göğsü yumuşatır, öksürüğü geçirir, balgamı söktürür. c) Sıcak içilirse hastayı terletir ve rahatlatır.

d) Kel başa sürülse saç çıkarır, gürleştirir ve yarayı geçirir. e) Bel ağrılarına, kulunca çok faydalıdır. f) Mesâne taşlarını düşürür ve kan söktürücüdür. g) Göğüste ve ciğerde olan iltihabı geçirir. ğ) Banyo sularına karıştırılarak yapılan banyolarda yorgunluğu alır, sinirleri teskin eder. h) Bağırsakları açar, midenin rutubetini alır, hazmı kolaylaştırır. i) Çay gibi devamlı içilirse, mide zafiyetini izale eder ve kan yapar. j) Krampları giderir. k) Kabuğundan yapılan merhem yanıklan iyileştirir. 1) Balla kanştınlıp içildiğinde mide ülserine fayda verir. m) Kabızlığı giderir. n) Cilde güzellik sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir