İMPLANT NEDİR?
İmplant, eksik diş ya da dişlerin kaybettikleri fonksiyon ve görünüşü tekrar tekrar sağlamak amacı ile çene kemiğine küçük bir operasyon ile yerleştirilen yapay diş köküne denir. Yapılan yapay diş kişinin vücuduna uygun malzemeden yapılmış olmalıdır. Kullanılan yapılar titanyum malzeme olmakla birlikte vida veya kök formu yapılardır. Bu yapılar kişilere kendi dişi ile çiğniyormuş hissi vermektedir. İmplant başarılı bir tedavi yöntemi olduğundan dünyada ve ülkemizde yaygın olarak kullanılmaktadır.
NEDEN TİTANYUM İMPLANT ?
İmplant tedavisinde titanyum kullanılmasının en önemli nedeni titanyum elementi ile insan vücudu arasında olan ilişkidir. İnsan vücudu doğası gereği dışarıdan gelen maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Ancak bu durum titanyum elementinde meydana gelmemektedir. Titanyum elementi vücut dokularına karşı etkisiz olmakla birlikte kemik ile özel bir bağ oluşturur ve yerleştirildiği yere hücresel bir şekilde tutunur. Bundan dolayı da titanyum implant tedavisi için çok uygundur.
HANGİ DURUMLARDA İMPLANT YAPILMALIDIR?
- Dişlerini hastalık, çürük gibi nedenlerle kaybetmiş kişilere yapılır.
- Kanser hastaları ile diyabet, tansiyon, kalp gibi hastalıkları olan kişiler gerekli kontrol yapılmadan ve doktor izni olmadan implant tedavisi yaptırmamalıdırlar.
İMPLANT TEDAVİ NASIL YAPILIR?
İmplant tedavisi genel olarak 2 aşamada yapılmaktadır.
- İlk aşamada implant tedavisi yapılan bölgeye lokal aneztezi uygulanır. Daha sonrasında diş eti dikkatli bir şekilde kaldırılır. İmplant için daha önceden belirlenmiş olan ölçülere uygun şekilde kemikte yer hazırlanır ve yerleştirilir.
- İkinci aşama ise implantın kemik ile bütünleştiği aşamadır. Bunun için kemiğin durumuna ve uygulama yapılan çeneye göre bir süre beklendikten sonra üzerini kapattığımız implantın üzeri açılır ve dişi taklit edilen yapı yerleştirilir. Böylece protez işlemine başlanır.
İmplant temizliğinin sağlanması çok önemlidir. İmplantlar için özel olarak tasarlanmış olan ipler ve fırçalar kullanılmalıdır. Doğru bakım ve düzenli kontroller ile çok uzun yıllar ağızda kalabilir.