İmplant Nedir?
Eksik dişlerin tamamlanması veya çekilmesi gereken dişlerin yerine yenisinin konması gerekir. Bu nedenle dişlere implant uygulanarak çene yapısına uygun malzemeler ile çeneye diş kökü ve diş monte etme işlemidir. İmpant günümüzde sıklıkla uygulanan ve tercih edilen bir işlemdir. Çünkü hem başarı oranı yüksektir hem de diğer dişlere zarar vermeden gerçekleştirilir.
İmplant İşlemi Hangi Durumlarda Yapılır?
Diş eksikliği ve çürük, hastalık, travma gibi farklı nedenlere bağlı diş kaybı yaşanması durumunda implant tercih edilir. Diş kaybı yaşanması durumunda; konuşmada ve çiğnemede zorluk yaşanması, görüntü olarak memnun olunmaması ve dişlerin kayma ihtimalinin olması implant yapılmasının başlıca nedenlerindendir.
İmplant Kimlere Uygulanır?
Sağlık durumu implant yapmaya elverişli olan yani herhangi bir sağlık engeli bulunmayan kişilere, kemik yapısı implantı kaldırabilecek seviyede olan kişilere ve sağlıklı diş etlerine sahip olan kişilere implant uygulanabilir.
İmplant Yapımı Ağrılı ve Zor Bir Süreç Midir?
İmplant yapımından önce kişiye lokal anestezi uygulanır yani herhangi bir ağrı veya acı hissetmek mümkün değildir. Ancak hastaya bağlı olarak genel anestezi de tercih edilebilir. İmplant operasyonu sonrasında ise ağrı duyulmaması için hastalara ağrı kesici önerilir.
İmplant Vücuda Uyum Sağlar Mı?
İmplant genel olarak çene ile uyumu en yüksek olan titanyum maddesinden üretilir. Bu madde çene ve ağız dokusu ile uyum sağlar. Bu nedenle de vücut titanyumu yabancı bir madde olarak algılamaz. Ancak implant takımından sonra ağız bakımına özen gösterilmezse oluşan enfeksiyonlar sonucunda implant kaybedilebilir.
İmplant Sonrası Protez Takımı Ne Zaman Yapılır?
İmplant takıldıktan hemen sonra protez diş takımı yapılmaz. Öncelikle implantın vücuda ve çeneye uyum sağlaması beklenir. Bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir yani protez takım süresine diş hekimi karar vermelidir. Genel olarak ise 3 ile 6 ay arasında beklenir.
İmplant Nasıl Kullanılmalıdır?
İmplant ve yeni diş(protez) takımı tamamlandıktan sonra hastanın özenli davranmasını gerektiren bir süreç başlar. Bu süreç boyunca hastalar ağız bakımına ekstra özen göstermelidir. Düzenli olarak ağız bakım yapılması, çok miktarda sigara ve alkol tüketilmemesi yani diş etinin enfeksiyon riskinden korunması gereklidir. İmplant takımından sonra diş hekimi ziyaretleri de düzenli olarak yapılmalıdır.
İmplant genel olarak korkulacak ve sakıncalı bir operasyon değildir. İmplant taktıran kişilerde memnuniyet oranı son derece yüksektir çünkü implant hem doku olarak vücut ile uyum sağlar hem de gerçek bir diş görünümündedir.