İSHAL
– Sarmısak, limon yenilir. Bunlarla birlikte tarçın, papatya, ardıç, karanfil, lavantaçiçeği, hindistancevizi, kuşdiliotu, portakalçiçeği, adaçayı, hantal, çobaniğnesi, nane kaynatılarak içilir.
– Bir litre kaynar suya bir kahve kaşığı dövülmüş yeşil ceviz kabuğu konur ve 20 dakika demlenir ve her sabah 1 fincan içilir.
– Üç öğün yemekte kızarmış çavdar ekmeği ılık çayla yenir. Yukarıdaki yolla adi ishal durur.
– Mide üşütmesinden dolayı ishal söz konusu ise:
1-1.5 litre adaçayı ve ıhlamur çayı yapılıp içilir.
– Eğer ishal 3-4 gün uzamışsa:
– Bir kahve kaşığı toz meşe kabuğu bir bardak su içine konulup 10 dakika kaynatılır ve yarım saat dinlendirilir. Bu sudan bir çay bardağı ılık suya bir çay kaşığı konulup, günde 3 bardak içilir.
– Şekerle karıştırılarak sarı halile dövülür yenir.
– 100-150 gr. kadar ayva suyu veya şurubu içilir.
– Mersin yaprağı kaynatılarak içilir.
– Günde 3-5 elma sıkılır suyu içilir. Bol bol elma yenir.
– 30 gr. adaçayı, 30 gr. mineçiçeği 4 bardak suda kaynatılarak içilir.
– Ayva ağacının ince filizleri ile incir yapraklan kaynatılıp içilir.
– Bol bol süzme yoğurt yenilir.
– Çay yerine hastalar şu kanşımı içmelidir.
– 3 kısım kiraz kurusu 2 kısım mersin meyvesi bu karişımdan bir litre suya bir yemek kaşığı konur, yarım saat kaynatılıp 30 dakika demlenir ve çay yerine içilir.
– 2 kısım mersin meyvesi (kuru veya yaş) 3 kısım adaçayı 1 kısım kimyon karıştırılır ve biryemek kaşığı bir litre suya konur ve yarım saat kaynatılıp yarım saat demlenir ve ılık ılık 3-4 çay bardağı içilir.
– Tavuklann taşlık iç zarı kurutulup döğülmeli ve yemeklerden önce bir taşlık derisi toz halinde bir fincan ılık ılık su içinde içilmelidir. 2-3 gün devam edilirse ishal geçer.