İslav dilleri
Hint-Avrupa dil ailesinden diller öbeği. Avrupa’nın or¬ta, doğu ve güneydoğu kesimleri ile Orta Asya ve Sibir-ya’da konuşulan İslav dilleri (Slav dilleri de denir), Baltık dilleriyle bazı ortak özellikler taşırlar.
Başlıca dalları. İ.S. V. ve VI. yy’larda, Hun İmparatorlu-ğu’nun parçalanmasından sonra, İslav halkları Karpat dağlarını aşıp ya da çevresini dolanarak, güneye ve do-ğuya, Dnieper’in aşağısından ilerleyerek de kuzeye doğru göçtüler. Batı’da Elbe’ye kadar uzandılar. Bu göçler sonucunda başlıca üç dil öbeği oluştu: Batı İslav dilleri; Güney İslav dilleri; Orta İslav dilleri. Batı İslav dil-leri öbeği, Polabca (ölü dillerdendir), Kaşub dili, Slo-vence (Kuzey Polonya’da konuşulur), Polonya dili ya da Polca (çoğunluğu Polonya’ da 38 milyon kişi tarafın¬dan konuşulur), Sorab dilleri (Almanya’da yaklaşık 100
0 kişi tarafından konuşulur), Çekçe (çoğunluğu Çek Cumhuriyeti’nde yaklaşık 10 milyon kişi tarafından ko-nuşulur) ve Slovakça’yı (çoğunluğu Slovak Cumhuriye-ti’nde yaklaşık 5 milyon kişi tarafından konuşulur) içerir. Güney İslav dilleri öbeği Sırpça-Hırvatça (başta Sırbis-tan, Hırvatistan, Karadağ ve Bosna-Hersek’te yaklaşık 2 milyon kişi tarafından konuşulur), Makedonca (çoğun-luğu Makedonya Cumhuriyeti’nde yaklaşık 1,4 milyon kişi tarafından konuşulur), Bulgarca’yı (çoğunluğu Bul-garistan’da 9 milyon kişi tarafından konuşulur) içerir. Doğu İslav dilleri öbeği Rusça (Rusya’da ve eski Sovyet cumhuriyetlerinde 146 milyon kişi tarafından konuşu-lur), Ukrayna dili (çoğunluğu Ukrayna’da yaklaşık 44 milyon kişi tarafından konuşulur) ve Beyaz Rusça’yı (çoğunluğu Beyaz Rusya’da yaklaşık 10 milyon kişi ta-rafından konuşulur) kapsar.
ABD’de de, çeşitli İslav dillerini konuşan 5-6 milyon kişilik bir topluluk yaşamaktadır.
Bütün bu diller, i.s. V.-VII. yy’lar arasında çeşitli dil- lere ayrılmış olan ortak ¡Slavca’dan türemişlerdir, ön- çeleri Glokol abecesiyle, daha sonra da Kiril abecesiyle yazılan bu eski islavca, çeşitli uygulamalarıyla, orto- doks kiliselerinde slavonca adıyla günümüzde de sürdürülmektedir.
İslav dilleri
19
Haz