İŞVEREN SENDİKALARI

İŞVEREN SENDİKALARI, işveren lerin kurdukları meslek örgütlenme lerinden biri, işçi sendikalarının ku rulup güçlenmesinden sonra orta ya çıkan işveren sendikaları, işve renler adına toplu pazarlık yürü! menin yanısıra, işverenlerin çıkaı larını gözetpn yayın, araştırma vı kamuoyu oluşturma etkinlikleri yü rütür. Ülkemizde ilk işveren şendi kası 1949’da tekstil işkolunda ku rulduysa da işveren sendikalar 1961 Anayasası’nda işçilerin greı ve toplu sözleşme hakkının yasa güvence altına alınmasından son ra gelişti ve 20.12.1962’de 6 işverer sendikasınca Türkiye işveren Sen dikaları Konfederasyonu (TİSK) ku ruldu. işveren Sendikaları 12 Eylü

1980  harekâtından sonra da faali yetini sürdürdü.

İTA, ödeme, verme. Hukukta ite amiri, bulundukldrı birim içinde dev­let hizmetlerine ilişkin harcamaların yapılabilmesi için musahiplere ya­zılı emir ya da izin vermeye yetkili kimselere denir. Merkezi yönetimin harcamalarında ita amirleri bakan­lardır. Bakanlarm yanında yetki ge­nişliği ilkesine göre valilere ya dc bir hizmetin başında bulunan bazı idare amirlerine ikinci derecede ita amirliği yetki ve sıfatı verilir. Bele­diye başkanları, rektörler, dekanlar vb başında bulundukları tüzel kişi­liklerin ita amirleridirler. Yapılacak masrafın ita amirince onaylandığı­nı gösteren ve muhasebecilere içe­riğinin ödenmesini bildiren yazılı idari ve icrai karara da ita emri denir.

İTAGAKİ TAİSUKE (1837-1919), Ja­pon siyaset adamı. 1875’te çeşitli yerel örgütleri birleştirerek Yurtse­verler Derneği’ni (Aikoku-şa) kur­du. 1881’de Japonya’nın ilk siyasal partisi olan Liberal Parti’yi (Ciyu-toJ oluşturarak başkanı oldu. Aynı yıl başbakanlık görevine getirildi. 1890* da başbakan ito Hirobumi’nin ya­kın destekleyicisi oldu. 1896 ve 1898’de değişik bakanlık görevle­rinde bulundu. 1900’de siyasal ya­şamdan çekildi.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*